Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy: Wegańskie ciasto bananowe ♥

przepis na podstawie przepisu z książki 100 Best Vegan Baking Recipes Krisa Holecheka

Składniki na keksówkę:
•1 1/2 szklanki mąki
•1/3 szklanki oleju
•1/3 szklanki brązowego cukru
•1/3 szklanki mleka roślinnego
•2 dojrzałe banany
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczypta soli
•ewentualnie szklanka ulubionych dodatków, ja dodaję orzechy pekan i gorzką czekoladę

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Keksówkę smaruję delikatnie olejem.
2.W mniejszej miseczce mieszam mąkę, proszek do pieczenia oraz sól a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgniatam widelcem na gładką masę, następnie dodaję je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie mieszam trzepaczką. Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą. Jeżeli piekę ciasto w wersji bogatszej, na sam koniec dodaję dodatki i delikatnie łączę je z ciastem.
3.Ciasto przekładam do foremki i piekę około 45-50 minut. Studzę i jem z masłem na kolację a na śniadanie smaruję masłem orzechowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation