Kuchnia

Slodkosci wege

Zielenina - Wegańska babka z truskawkami

Na formę o średnicy ok. 20 cm:
•1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej, drobno mielonej
•1 szklanka mąki kukurydzianej
•1 łyżeczka sody oczyszczonej
•½ szklanki brązowego, trzcinowego cukru lub ksylitolu
•1 ½ mleka roślinnego
•2 łyżki soku z cytryny
•1/3 szklanki oleju
•4 łyżki wiórków kokosowych
•1 ½ szklanki truskawek

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, formę smarujemy olejem

Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy aż się zetnie – otrzymamy w ten sposób wegańską maślankę. Mąki mieszamy ze sobą, z sodą i cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Usuwamy szypułki z truskawek, myjemy je i kroimy w dość drobną kostkę. Olej dodajemy do maślanki, mieszamy. Truskawki mieszamy z suchymi składnikami, wlewamy mokre, mieszamy. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation