Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy
Wegańskie ciasto czekoladowe z fistaszkowym musem

Składniki na ciasto, proporcje na małą blachę:

Suche składniki:
•2 szklanki mąki
•2/3 szklanki kakao
•2 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
•szczypta soli

Mokre składniki:
•1 szklanka mleka roślinnego(ja użyłam ryżowego)
•1 szklanka delikatnego oleju
•1 1/2 szklanki cukru

Mus fistaszkowy:
•1 kostka tofu (180 g)
•sok z połowy cytryny
•1/3 szklanki roślinnego mleka
•4 łyżki syropu z agawy
•5 łyżek masła orzechowego (ja użyłam domowego)

Polewa czekoladowa:
•pół kostki gorzkiej czekolady
•5-6 łyżek mleka roślinnego
•do posypania garść prażonych fistaszków

Przygotowanie:
1.Najpierw ciasto. Suche składniki wymieszać w mniejszej misce, mokre składniki wymieszać w większej misce. Przesypać połączone suche składniki do mokrych i wymieszać łyżką, aż się połączą. Nie mieszać za długo, wystarczy, żeby ciasto było połączone.
2.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy i piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy, jeśli tak to ciasto wyjąć a jeśli jeszcze jest wilgotny to piec przez kolejne kilka minut.
3.W międzyczasie przygotować mus. Tofu pokroić w kostkę i wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny oraz mleko i wszystko miksować na najwyższych obrotach, aż do uzyskania bardzo kremowej masy. Spróbować łyżeczką, jeśli smak tofu jest zbyt wyczuwalny dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować jeszcze raz na gładki krem.
4.Kiedy ciasto będzie gotowe dokładnie je wystudzić. Krojenie gorącego ciasta to zły pomysł, a krojenie gorącego wegańskiego ciasta to murowana porażka. Gdy ciasto będzie przestudzone przekroić ja na pół bardzo ostrym i cienkim nożem.
5.Dolny blat ciasta posmarować fistaszkowym musem i przykryć górnym blatem. W małym rondelku roztopić czekoladę w mleku, nieustannie mieszając balonową trzepaczką. Chwilę przestudzić i polać całe ciasto polewą czekoladową, następnie posypać prażonymi fistaszkami i schłodzić w lodówce przez godzinę. Potem wyjąć, zabrać do przyjaciół i zjeść.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation