Kuchnia

Pychoty

Tarta warzywna

Przepis na tartę z warzywami
•Czas: ok. 1 godzina
•Ilość porcji: forma 24-29 cm, dla 2-3 osób, formę polecam z wysokim brzegiem (wychodzi ładniejsza tarta ;-))

Składniki

ciasto na tarte:
•250 g mąki
•125 g masła
•1 żółtko
•50-60 g wody
•odrobina soli

wierzch tarty:
•2-3 papryki
•1 seler naciowy
•1-2 cebule
•3 łyżki masła
•1 łyżka mąki
•2 jajka
•2/3 szklanki kremówki
•1/2 łyżeczki soli
•kilka plasterków sera
•ew. ser feta sałatkowy (miękki)

Krok 1.

Przygotowanie zaczynam od kruchego ciasta. Odmierzam mąkę, dodaję sól i masło. Masło rozdrabniam, dodaję żółtko i wodę i zagniatam.

Latem polecam schłodzić ciasto w lodówce przez kilkanaście minut, zimą nie trzeba.

Krok 2.

Wałkuję ciasto na omączonym blacie, przenoszę na wałku do formy, wykładam papierem do pieczenia i obciążam fasolkami.

Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut, potem zdejmuję obciążenie i dopiekam jeszcze 5 minut.

Krok 3.

Przygotowuję farsz. Warzywa kroję w paski. Podsmażam je na maśle, aż będą szkliste, ale powinny zostać jędrne.

Krok 4.

Na podpieczoną tartę nakładam warzywa, na to ser.

Śmietanę mieszam z mąką, doprawiam wedle uznania, wbijam jaja, dodaję ser (ewentualnie) i mieszam dokładnie. Taką masą zalewam warzywa.

Wstawiam na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Smacznego.

źródło:
http://kotlet.tv/tarta-z-warzywami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation