Kuchnia

Przepisy

CIASTO TYPU PRINCE POLO

kładniki:

Biszkopt:

4 jajka ( osobno białka i żółtka)
szczypta soli
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki maki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
dodatkowo: ½ szklanki wody + sok z ½ cytryny do nasączenia

Warstwa bezowa:

6 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru
3-4 duże wafelki Prince Polo
100g orzechów np. włoskich
100g wiórków kokosowych

Krem:

6 żółtek
5 łyżek drobnego cukru
ziarenka z ½ laski wanilii
100g masła

Polewa:

100g gorzkiej/mlecznej czekolady
1 łyżka masła

Wykonanie:

Biszkopt:

białka ubijajmy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka , nie przerywając ubijania
na koniec do masy delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, całość mieszamy mikserem na najniższych obrotach
biszkopt przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, ( forma 22x33 +/-) pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC
gotowy biszkopt studzimy,

Warstwa bezowa:

białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , następnie partiami dodajemy cukier dalej ubijając,
na koniec dodajemy , pokrojone drobno wafelki, orzechy oraz kokos całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, gotowe przekładamy do tej samej formy w której piekliśmy biszkopt, ja wykładam formę papierem łatwiej potem wyciągnąć bezę,
pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC
gotowe wykładamy na kratkę i studzimy

Krem:

żółtka ubijamy z cukrem na parze, studzimy
masło razem z wanilią ucieramy na jasny krem, następnie partiami dodajemy ubite żółtka, całość dokładnie ze sobą łączymy( kremu wychodzi b. dużo i nie jest on gęsty, dlatego dałam go do lodówki aby trochę stężał )

Polewa:

czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej i gotowe

Wykonanie:

zimny biszkopt nasączamy wodą z cytryną, smarujemy go kremem na którym układamy warstwę bezową, którą następnie polewamy roztopioną czekoladą i gotowe można kroić i zajadać . Ciasto przechowujemy w lodówce, ale przed pokrojeniem go najlepiej wyciągnąć je około godziny wcześniej, ciasto wtedy jest miękki i dobrze wtedy się kroi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation