Kuchnia

Ciasta i inne różności

1 1/3 szklanki mąki orkisz
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekane
szczypta soli
1/3 szklanki zimnego masła, pokrojone w kostkę
1-2 łyżki wody lodowej

do napełniania

1 kubek zwykły jogurt grecki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny

Rozgrzej piekarnik do 200 C. Lekko masłem 9-calowy pan tart i odstawić.

Umieścić mąkę, cukier, sól i rozmaryn w misce malaksera i puls kilka razy. Dodaj masło i puls, aż trochę grochu wielkości zaczynają tworzyć bity. Dodaj w lodowatej wodzie, począwszy od zaledwie 1 łyżka. Pulse jeszcze kilka razy, a następnie sprawdzić ciasto aby zobaczyć, czy trzyma się razem, kiedy wciśnięty między palcami. Jeśli nie, dodaj drugą łyżkę. Ciasto może nadal wydawać się krucha, lecz pod warunkiem, że spaja naciśnięcie będzie to doskonały.

Umieść ciasto do przygotowanej formy do tart. Zaczynając od środka, na swój sposób pracy na boki, naciskając mocno ciasto do formy. Upewnij się, naciśnij go wzdłuż boków równomiernie. Nakłuj spód widelcem kilka razy i miejsce w piecu upiec na około 15 minut. Zostaw do ostygnięcia na ruszcie przez co najmniej 5 minut przed napełnieniem.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Umieść jogurt i cukier w misce i ubij, aż dokładnie się wszystko połączy. Ubij trzepaczką jajka, po jednym na raz, a następnie dodaj sok z cytryny i skórkę, aż masa będzie gładka i jednolita.

Wlać nadzienie do skorupy i piec w piekarniku przez 25-30 minut lub do chwili aż środek będzie nieznacznie się ruszał przy delikatnym potrząsaniu .

Pozostawić do całkowitego wystygnięcia następnie umieścić w lodówce, aby odpocząć przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Tarta mogą być wykonane na dzień przed i przechowywane objęte i schłodzone w lodówce. Podawać ze świeżą bitą śmietaną, jeśli chcesz.Cytrynowa tarta z rozmarynem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation