Kuchnia

Ciasta i inne różności

Kotlety z kalafiora


Składniki na 5 kotletów:

1/2 średniego kalafiora + 1/2 łyżeczki soli do gotowania + 1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 duża cebula
1 łyżka oleju
80 g sera żółtego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka posiekanego koperku

Dodatkowo:

bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


1. Kalafiora dzielę na różyczki, myję, zalewam zimną wodą i gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzam i pozostawiam do ostudzenia. Po czym rozgniatam kalafior na miazgę i odciskam na sicie z nadmiaru wody.

2. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym oleju do zeszklenia.

3. Do miski przekładam kalafiorową masę. Po czym wbijam jajko, dodaję mannę, przestudzoną cebulę, starty ser oraz sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszam.

4. Z masy formuję kulki, spłaszczam je, obtaczam każdą w bułce tartej. Następnie smażę na rozgrzanym oleju na patelni na niewielkim ogniu do zrumienienia.

5. Podaję na ciepło z ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation