Kuchnia

KULINARIA zupy

Karaibska zupa rybna

Składniki:

2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
2 szalotki, pokrojone w kosteczkę
biała część dużego pora, pokrojona w plasterki (ok.120 g)
2 łyżki oleju arachidowego
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
2-cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
1/2 czerwonej papryczki chili, pokrojonej w paseczki
1 łyżka sezamu
130 ml białego wina, półsłodkiego
puszka mleka kokosowego (400 ml)
500 ml wody
300 g łososia bez skóry
kilkanaście krewetek, rozmrożonych i osuszonych
2-3 łyżki sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
2 łyżeczki cukru pudru
skórka otarta z połowy limonki
sól do smaku

Pory i szalotki zeszklić na maśle klarowanym.
W rondelku z grubym dnem rozgrzać olej arachidowy i krótko podsmażyć czosnek, imbir, chili i sezam - do momentu, aż przyprawy zaczną uwalniać intensywny aromat.
Dodać wcześniej przygotowanego pora z szalotkami, wymieszać.
Wlać wino i odparować, aż całość nabierze konsystencji gęstego syropu.
Następnie dodać wodę oraz mleko kokosowe, całość zagotować.
Pod koniec dodać wszystkie przyprawy, łososia oraz krewetki.
Pozostawić na ogniu jeszcze max. 5 minut.
Spożywać póki gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation