Kuchnia

Wędlina z pieczonego mięsa

moje pasje: Szynka dojrzewająca w przyprawach
Składniki
1200g szynki wieprzowej (kulka)
1/3 szkl cukru
1/3 szkl soli
1 łyżeczka słodkiej papryki (można dodać troszkę ostrej jak lubicie)
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
4 ząbki czosnku
2 kopiate łyżki majeranku

Szynkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić w misce i dokładnie zasypać i wygnieść w cukrze. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie szynkę dokładnie umyć znów osuszyć i natrzeć solą. Przykryć miskę i znów wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie znów umyć i osuszyć. Przyprawy utrzeć w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać. Natrzeć nimi dokładnie szynkę, przykryć folią i wstawić na 48 godzin do lodówki.
Po tym czasie szynkę przełożyć do pończochy (nowej :) ) i zawiesić w przewiewnym ciepłym miejscu. (U mnie wisiała przy oknie w kuchni). Tak ma wisieć 4-5 dni. Po tym czasie zawinąć w lniana ściereczkę i wstawić do lodówki :) Szynka im dłużej dojrzewa tym jest lepsza i daje się kroić w idealne cieniuteńkie plastry.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation