Kuchnia

Przepisy

Zupa z raków

Składniki na 4 porcje:
– 10 raków
– 1 l rosołu wołowego
– 2 żółtka
– 50 g masła
– 1 łyżka bułki tartej
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– 2 kromki chleba
Surowe raki wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy przez 10 minut. Wyławiamy i wyjmujemy mięso z ogonów. Odrywamy szczypce i umieszczamy w woreczku. Rozbijamy tłuczkiem, smażymy na roztopionym maśle przez 10 minut, a następnie przekładamy jeszcze raz do rosołu, w który gotujemy je przez 15 minut. Przecedzamy, dodajemy bułkę tartą i podgrzewamy przez 5 minut. Zupę chwilę studzimy, po czym wlewamy jedną chochlę do miseczki z żółtkami. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i dodajemy mięso z raków. Podajemy z chlebem pokrojonym w kostkę i przyrumienionym na suchej patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation