Kuchnia

*** croissanty i ...

Moje Wypieki | Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Składniki na około 20 sztuk:

530 g mąki pszennej chlebowej
250 ml mleka
90 g cukru
pół łyżeczki soli
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
12 g drożdzy suchych lub 25 g drożdży świeżych
5 g cynamonu, zmielonego

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować cynamonowym nadzieniem. Zwinąć jak naleśnika, by powstała rolada o długości 50 cm. Pokroić ją w plasterki, o grubości około 1,5 - 2 cm, przy pomocy ostrego noża lub wygodniej - nitki: kawałek nitki wkładamy pod zwinięte ciasto, następnie nad nim zaciskamy, krojąc w ten sposób ciasto na kawałki.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).

Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i posypać perłowym cukrem. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze szybko się przypalają; nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!

Nadzienie cynamonowe:

100 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)
1,5 łyżki zmielonego cynamonu

Wszystkie składniki utrzeć/zmiksować.

Syrop cukrowy:

70 ml wody
1 łyżka golden syrupu*

Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.

Ponadto:

cukier perłowy do posypania

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

* Jeśli nie posiadasz golden syrupu, przygotuj syrop cukrowy przez zagotowanie 70 ml wody z 60 g cukru, do rozpuszczenia się cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation