Kuchnia

*** croissanty i ...

fully-flavoured: Pączki - puszyste, wilgotne i mięciutkie - na



Składniki na ok. 22 pączki
· 300 g ziemniaków
· 100 g drożdży
· 150 g masła
· szklanka cukru
· 1 szklanka mleka
· 1 kg mąki
· 2 jajka
· 3 żółtka
· skórka z pomarańczy
· 2 łyżki spirytusu

Nadzienie:
· powidła śliwkowe ok. 500 g

Lukier:
· sok z cytryny
· cukier puder
· do dekoracji uprażone nerkowce

Ugotowane ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, dodajemy pół szklanki lekko podgrzanego mleka oraz 1,5 łyżki mąki. Zaczyn przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło topimy.
Jajka i żółtka lekko ucieramy z pozostałym cukrem- wystarczy lekko ubić ręczną trzepaczką.

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, zaczyn, pozostałe mleko, roztopione letnie masło, jaja z cukrem, skórkę cytrynową, spirytus i ziemniaki. Wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Musi być elastyczna i odchodzić od dłoni. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy pączki. Pozostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu. Wyrośnięte smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym. Szprycujemy powidłami śliwkowymi. Pokrywamy lukrem - sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem ile zabierze. Możemy posypać posiekanymi orzechami uprażonymi na suchej patelni- u mnie nerkowce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation