Kuchnia

desery

Różana panna cotta

Składniki:

* 250 g mascarpone
* 150 ml kremówki
* 120 ml mleka
* 100 ml wody
* 3 łyżki cukru pudru
* 3 płaskie łyżeczki żelatyny
* 1/2 łyżeczki wody różanej*
* 1 kropla różowego barwnika w żelu


Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

Mascarpone, kremówkę i mleko łączymy w garnku z grubym dnem przy pomocy trzepaczki. Trzeba chwilę pomieszać, aby serek się całkowicie rozpuścił i nie było grudek.

Następnie dodajemy cukier i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.

Kiedy tylko śmietanka się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, odrobinę różowego barwnika i wodę różaną. Odstawiamy do przestygnięcia a następnie przelewamy do miseczek lub do szklanek.

Deser chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Aby panna cotta bez problemu wyszła z miseczek, należy dosłownie na 2-3 sekundy zanurzyć je w gorącej wodzie. Bez problemu natomiast wyjdzie z foremek sylikonowych.

Wierzch proponuję udekorować drobnymi różyczkami.

* Jeśli nie posiadacie wody różanej, dodajcie łyżkę konfitury z róży. Konfitura świetnie ją zastąpi i sprawi, że deser będzie rewelacyjnie smakował, a aromat róży będzie nawet intensywniejszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation