Kuchnia

Owoce pod kruszonką - CRUMBLE

Crumble z truskawkami
Składniki:
500 g truskawek
kilka łyżeczek cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Na crumble:
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
Wykonanie:
20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.
Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Do miseczki z truskawkami wsypujemy skrobie i cukier wg. uznania. Ja lubię kwaśne wnętrze i słodką kruszonkę.
Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier i łączymy z ciastem. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość ciasno truskawkami. Wierzch posypujemy kruszonką.
Crumble pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 35- 45 minut lub do zezłocenia . Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation