Kuchnia

dietetycznie

OBIAD — po 15:00 nie jedz węglowodanów
Między godz. 12 a 13 potrzebujesz dużej dawki energii — najlepiej w postaci pełnoziarnistego makaronu, ryżu oraz warzyw. W tym czasie organizm najszybciej spala węglowodany. Natomiast po godz. 15 unikaj słodyczy i produktów z białej mąki — o tej przemiana materii zwalnia i nadmiar węglowodanów zamieni się w tłuszcz. (ZOBACZ: Dieta bez glutenu)

KOLACJA — jedz tylko białko z warzywami
Ostatni posiłek decyduje o szybkości przemiany materii w nocy. Jeżeli przed pójściem spać organizm nie spali całkowicie węglowodanów, podczas snu zostaną one zmagazynowane w postaci tłuszczu. Wybieraj więc ryby, chude mięso, sery oraz inne produkty mleczne. Do tego jedz do woli sałatę i inne warzywa.

Białko wspomaga spalanie tłuszczu, ponieważ zawarte w nim aminokwasy podczas trawienia "zużywają" kalorie, zamiast ich dostarczać (w przeciwieństwie do tłuszczów i węglowodanów). Codziennie na twoim talerzu powinny znaleźć się co najmniej dwie porcje białka. Jednej porcji odpowiadają np. 200g mięsa (wołowina), 150g ryby (łosoś, tuńczyk), 200g drobiu, 50g sera żółtego, 200g jogurtu naturalnego, szklanka mleka albo garść orzechów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation