Kuchnia

Kuchnia

babka kakaowo -waniliowa
Składniki:
1½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
6 jaj
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła
1 łyżka kakao
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę przesiać, wymieszać z budyniem, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić.
Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać mąkę i roztopione masło. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą (lub mikserem na niskich obrotach).
Formę keksową (o dlugości 30cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 45 min w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation