Design

Design

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą

Składniki (1-2 porcje):

- 3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane*
- 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 1 pełna łyżka mascarpone (lub 2 łyżki gęstej śmietany 30%)
- 2 łyżki śmietany 12%
- 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
- 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
- 1/3 szklanki tartego sera "żółtego" (np. cheddar) lub 4 plasterki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)

Dodatkowo:

Potrzebna też będzie patelnia o średnicy 18 cm, talerz i pokrywka do przykrycia.


Sposób Przygotowania:

Przygotować patelnię o średnicy około 18 - 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. Ziemniaki surowe smażyć do czasu aż będą miękkie, pod koniec dodając cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. Mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.

Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, ser feta, śmietanę oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać.

Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.

Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).

Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. Trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation