Kuchnia

ciasta i slodkosci

Kołacz z serem
Składniki ciasta na dwa kołacze:
70 g drożdży
150g masła lub margaryny
0,5 l mleka
70 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru kryształu
4 żółtka
Masa serowa:
15 dkg twarogu rozgnieść widelcem i wymieszać z 1 cukrem waniliowym, jednym żółtkiem, 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką budyniu lub mąki kartoflanej.

– drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki mąki , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.W dużej misie wymieszać resztę mąki ze szczyptą soli, żółtka utrzeć w blenderze z cukrem do białości, dodać do mąki, wlać rozczyn drożdży, wymieszać ręką, wlewać ciepłe masło, wyrabiać
ciasto ręką, aż będzie lśniące i napowietrzone. Jeżeli jest za twarde należy dolać ciepłego mleka i dokładnie ponownie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na temp. 185 stopni C.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą cześć podzielić na trzy równe części, rozwałkować każdą część po kolei w kształcie koła. Pierwszy krążek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować cienko masą serową. Następnie wałkować drugi krążek , położyć na krążku z serem i również obłożyć cienko masą serową, przykryć trzecim krążkiem.
Następne czynności dokładnie pokazuję na zdjęciach. Środek kwiatu zrobiłam własnym pomysłem, uformowałam bułeczkę nadziewając ją serem, ułożyłam na środku kwiatu. Otoczkę zrobiłam wycinając kółko średnicy 7 cm , złożyłam je na pół i nacięłam nożycami kuchennymi krzyż, potem rożki wywinęłam na wierzch i nałożyłam na bułeczkę.
Po zapleceniu kwiatu, odstawić na 15 minut ,aby ciasto lekko podrosło, posmarować jajkiem i posypać cukrem perełkowym lub kryształem.

.Drugi kwiat zrobiłam z reszty ciasta w prosty sposób. Rozwałkowałam ciasto w kształcie prostokąta, posmarowałam nutellą , zwinęłam rulon i pokroiłam ukośnie , potem ustawiałam płatki jak na zdjęciu.Środek kwiatu wymodelowałam z końcówek rulona. Również posmarowałam jajkiem… i do pieca.
Trudno podać czas pieczenia, po zrumienieniu trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeżeli ciasto się nie obiera na patyczku, można wyjąć z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation