Kuchnia

OBIADKI I NIE TYLKO

Pieczony placek ziemniaczany podany z szybkim gulaszem a'la Boeuf Stroganow

Składniki, 2 porcje:

Pieczony placek ziemniaczany:
• 400 g ziemniaków
• 1/2 cebuli
• sól, pieprz
• oliwa extra vergine

Przygotowanie
Placki ziemniaczane
• Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Dno i bok żaroodpornej patelni (np. żeliwnej, tzw. skilletu) lub innej żaroodpornej formy posmarować grubszą warstwą oliwy extra vergine.
• Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki oliwy extra vergine, sól i pieprz. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika (np. włączyć górną grillową grzałkę) i piec placek jeszcze przez ok. 5 minut do czasu aż się zrumienią. Wyjąć z piekarnika.

Strogonow:
• Polędwicę pokroić na cienkie plasterki w poprzek włókien, plasterki z kolei pokroić na paski. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na łyżce masła.
• Dodać mięso, obsmażyć, doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz tymiankiem. Dodać pieczarki i smażyć razem jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty w międzyczasie dodając musztardę.
• Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i gotować na większym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty aż ilość płynu się zredukuje. Na koniec dodać śmietankę i zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation