Kuchnia

⇒ CIASTA NA ZIMNO & BEZ PIECZENIA » ☕️ …✽

Księżniczka - bez pieczenia

Składniki:
ok. 60 sztuk herbatników
1 słoiczek dżemu malinowego
50g wiórków kokosowych
opcjonalnie: pralinki Raffaello – do dekoracji

Składniki na krem:
4 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru)
1/2 szklanki cukru
1 litr mleka
1 kostka masła (200g)

WYKONANIE:
1. Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy 1,5 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć kipieć zanim dodamy masę budyniową!), cały czas mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy

2. Masło ucieramy mikserem przez kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Masę dzielimy na cztery części

3. Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami

4. Następnie wykładamy pierwszą warstwę kremu. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników, na których równomiernie rozsmarowujemy dżem malinowy

5. Na dżem wykładamy drugą warstwę kremu. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników

6. Na wierzchu rozsmarowujemy trzecią część kremu i wszystko ponownie zakrywamy herbatnikami

7. Następnie wykładamy ostatnią warstwę kremu i całość posypujemy wiórkami kokosowymi

8. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem kawałki ciasta możemy udekorować pralinkami Raffaello
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation