Inne

SŁODKOŚCI

Murzynek z jabłkami.

SKŁADNIKI (na dużą keksówkę np. 12x32cm lub tortownicę 22-23 cm):
– 150 g masła (lub oleju)
– szklanki cukru (220g)
– 3/4 szklanki wody
– 3 czubate łyżki ciemnego kakao
– 300 g mąki pszennej
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jajka
– 2 duże jabłka
– 2 średniej wielkości, starte na grubych oczkach marchewki
do polewy – kilka kostek gorzkiej czekolady

WYKONANIE:
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Masło, cukier, wodę i kakao wymieszać w ok. 3 litrowym garnku, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Odstawić do lekkiego ostudzenia, masa może pozostać lekko ciepła.
Pół szklanki odlać do małego rondelka, to będzie polewa. Gdyby była mało gęsta, dodać do niej 4 – 5 kostek gorzkiej czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Można też użyć innej, dowolnej polewy do ciasta (jak się robi polewę do ciasta) .
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od jajek, białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wbić od razu do czekoladowej masy, wymieszać mikserem lub łyżką. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać, niedługo, tylko do połączenia składników.
Jabłka obrać i pokroić na centymetrową kostkę.
Dodać do ciasta razem ze startą marchewką. Wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać wszystko przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec około 45-50min. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation