Kuchnia

Przepisy

Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą

Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
160g cukru
2/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
Do nasączenia:
80-100ml wody
100ml likieru pomarańczowego
Krem czekoladowy:
300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%)
100g mlecznej czekolady
1 łyżeczka cynamonu
Wierzch i boki:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
3/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
około 4 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
pierniczki do ozdoby
cukier puder do posypania
biały maczek cukrowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation