Kuchnia

kuchnia

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą

1 op. ciasta francuskiego XL
1 cebula
250-300 g pieczarek
150-200 g tartej mozzarelli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę.

Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła, dodajemy cebulę oraz pieczarki. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Studzimy.

Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na 6 kwadratów. Na każdym kawałku, po ukosie, rozkładamy porcję tartej mozzarelli oraz pieczarek. Zwijamy przeciwległe końce ciasta, lekko do siebie dociskając.
Koperty z ciasta francuskiego układamy na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut (do zarumienienia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation