Chyba nie istnieje żaden inny przysmak, który kojarzyłby się ze świętami Bożego Narodzenia bardziej niż domowe, aromatyczne pierniczki. Możemy je spotkać pod wieloma postaciami – jako kruche ciasteczka, puszyste bochenki, a także urocze, lukrowane domki. Korzenny zapach unoszący się w powietrzu oraz cały rytuał pieczenia i dekorowania pierniczków sprawia, że w kilka chwil wyczarujemy w domu świąteczną atmosferę. Jak wyczarować aromatyczne pierniczki?

Krótka historia piernika
Na przestrzeni lat piernik przybierał rozmaite formy. Pierwsze korzenne wypieki przypisuje się starożytnym Grekom i Egipcjanom, którzy wykorzystywali je do celów obrzędowych. Piernik pojawił się na europejskich stołach dopiero w średniowieczu. Głównie za sprawą wypraw krzyżowych i napływowi orientalnych przypraw. Dzięki temu pierniki zaczęły być bardziej przystępne dla mas. Jednak w dalszym ciągu, za sprawą orientalnych przypraw, przysmak pozostawał drogi, dlatego mogli sobie pozwolić na niego tylko ludzie zamożni. Ze względu na swoją wyjątkowość, pierniki zaczęto serwować wyłącznie podczas najważniejszych uroczystości i świąt. Stąd też biorą się początki tradycji łączących Boże Narodzenie z aromatycznymi pierniczkami.

Zmieniony skład
Wczesna europejska receptura składała się z mielonych migdałów, bułki tartej, wody różanej, cukru i imbiru. Gotowe ciastko ozdabiano w najróżniejszy sposób, pokrywano je białym lukrem, a czasem nawet jadalnym złotem. Parę wieków później, bułka tarta została zastąpiona przez mąkę, w przepisie pojawiły się także jajka i inne słodziki. Obecnie większość przepisów na piernikowe ciasteczka zawiera mix wielu przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon, anyż, a także syropy kukurydziane, miód, czy melasę.

Jak przygotować aromatyczne pierniczki?
Przygotowanie domowych pierniczków, które wprowadzą w naszym domu świąteczną atmosferę, jest banalnie proste! Do przygotowania ciastek potrzebować będziemy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i szczyptę soli, które wymieszamy najpierw w dużej misce. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i miksujemy ciasto lub wyrabiamy ręcznie rozcierając. Do ciasta dodajemy miód i mleko. Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wykładamy ją na deskę i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Z pomocą foremek do pierniczków wykrawamy świąteczne wzory i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy do momentu zarumienienia, ale nie dłużej niż 15 minut. Po ostygnięciu, nasze korzenne ciasteczka są gotowe do dekorowania.

Jak dekorować pierniczki?
Dekorowanie pierniczków to jeden z najfajniejszych etapów pieczenia ciastek. Może przerodzić się w prawdziwą zabawę i rodzinną tradycję – szczególnie jeśli zaangażujemy do pomocy najmłodszych. Do ozdabiania naszych ciasteczek możemy użyć wielu składników. Najbardziej popularnym jest biały lukier, który z łatwością wykonamy samodzielnie z domu. Doskonale nadaje się także roztopiona czekolada, prażone płatki migdałowe i orzechy, kolorowe pisaki i czekoladowe cukierki.