Aromatyczne pierniczki

@halfbakedharvest

Chyba nie istnieje żaden inny przysmak, który kojarzyłby się ze świętami Bożego Narodzenia bardziej niż domowe, aromatyczne pierniczki. Możemy je spotkać pod wieloma postaciami – jako kruche ciasteczka, puszyste bochenki, a także urocze, lukrowane domki. Korzenny zapach unoszący się w powietrzu oraz cały rytuał pieczenia i dekorowania pierniczków sprawia, że w kilka chwil wyczarujemy w domu świąteczną atmosferę. Jak wyczarować aromatyczne pierniczki?

@madeleinekitchen.com

Krótka historia piernika

Na przestrzeni lat piernik przybierał rozmaite formy. Pierwsze korzenne wypieki przypisuje się starożytnym Grekom i Egipcjanom, którzy wykorzystywali je do celów obrzędowych. Piernik pojawił się na europejskich stołach dopiero w średniowieczu. Głównie za sprawą wypraw krzyżowych i napływowi orientalnych przypraw. Dzięki temu pierniki zaczęły być bardziej przystępne dla mas. Jednak w dalszym ciągu, za sprawą orientalnych przypraw, przysmak pozostawał drogi, dlatego mogli sobie pozwolić na niego tylko ludzie zamożni. Ze względu na swoją wyjątkowość, pierniki zaczęto serwować wyłącznie podczas najważniejszych uroczystości i świąt. Stąd też biorą się początki tradycji łączących Boże Narodzenie z aromatycznymi pierniczkami.

@craftyprocrastination.tumblr.com

Zmieniony skład

Wczesna europejska receptura składała się z mielonych migdałów, bułki tartej, wody różanej, cukru i imbiru. Gotowe ciastko ozdabiano w najróżniejszy sposób, pokrywano je białym lukrem, a czasem nawet jadalnym złotem. Parę wieków później, bułka tarta została zastąpiona przez mąkę, w przepisie pojawiły się także jajka i inne słodziki. Obecnie większość przepisów na piernikowe ciasteczka zawiera mix wielu przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon, anyż, a także syropy kukurydziane, miód, czy melasę.

@madeleinekitchen.com

Jak przygotować aromatyczne pierniczki?

Przygotowanie domowych pierniczków, które wprowadzą w naszym domu świąteczną atmosferę, jest banalnie proste! Do przygotowania ciastek potrzebować będziemy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i szczyptę soli, które wymieszamy najpierw w dużej misce. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i miksujemy ciasto lub wyrabiamy ręcznie rozcierając. Do ciasta dodajemy miód i mleko. Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wykładamy ją na deskę i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Z pomocą foremek do pierniczków wykrawamy świąteczne wzory i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy do momentu zarumienienia, ale nie dłużej niż 15 minut. Po ostygnięciu, nasze korzenne ciasteczka są gotowe do dekorowania.

@wintercozy.tumblr.com

Jak dekorować pierniczki?

Dekorowanie pierniczków to jeden z najfajniejszych etapów pieczenia ciastek. Może przerodzić się w prawdziwą zabawę i rodzinną tradycję – szczególnie jeśli zaangażujemy do pomocy najmłodszych. Do ozdabiania naszych ciasteczek możemy użyć wielu składników. Najbardziej popularnym jest biały lukier, który z łatwością wykonamy samodzielnie z domu. Doskonale nadaje się także roztopiona czekolada, prażone płatki migdałowe i orzechy, kolorowe pisaki i czekoladowe cukierki. 

 

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis