Przyprawy, które odchudzają

@stylowi.pl

Nie od dziś wiadomo, jak duży wpływ na zdrowie i wygląd naszego ciała ma dieta. Odpowiednio skomponowana może zapewnić nam smukłą sylwetkę, bez żadnych wyrzeczeń i wymagających treningów. Dodatkowo,  należy pamiętać, że pod wpływem wielu czynników nasza zdolność szybkiej przemiany materii z czasem ulega zmianie. Zatem niezależnie od wieku i kondycji, powinniśmy wprowadzić do naszej diety na stałe te smaczne i zbawienne dla naszego układu trawiennego przyprawy.

@anamarisworld.blogspot.com

Cynamon

Niezwykle aromatyczny, przywodzący na myśl domowe wypieki – cynamon, to jeden z bardziej rozgrzewających dodatków stosowanych w naszych kuchniach. Stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu redukuje uczucie głodu, skutecznie ułatwiając odchudzanie.  Dodatkowo, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wspomagająco na nasz układ trawienny. Jest częstym dodatkiem zimowych herbat, kaw korzennych i deserów.

Imbir

Znany przede wszystkim ze swoich właściwości łagodzących problemy żołądkowe. Zalecany jest przed podróżą osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną. Dodatkowo, pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, działa żółciopędnie i rozkurczowo. Przyspiesza metabolizm i przyczynia się do utrzymania zdrowej wagi. Najlepiej smakuje w połączeniu z potrawami mięsnymi, warzywami, jako dodatek do zup i sosów. W okresie jesienno-zimowym nie powinno zabraknąć go w naszej herbacie – doskonale rozgrzeje i uchroni przed przeziębieniem.

@smakdnia.pl

Kardamon

Kardamon, to przyprawa o zdecydowanym i intensywnym smaku, która nada charakteru każdej potrawie. Wspomaga proces odchudzania przyspieszając przemianę materii. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomoże usunąć nadmiar wody z organizmu. Pobudza wydzielane soków trawiennych oraz pomaga usunąć szkodliwe substancje z organizmu. Bardzo często wykorzystywany jest w dietach odchudzająco-oczyszczających.

Tymianek

Zawdzięczamy mu silne działanie antyseptyczne, dlatego przyrządzony z niego napar może być stosowany do oczyszczania i dezynfekcji zranionej skóry, a nawet oczu. Wspomaga metabolizm oraz przynosi ulgę w zmniejszaniu dolegliwości trawiennych. Zawiera także antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia się komórek organizmu, co ma pozytywny wpływ na skórę, funkcjonowanie organizmu, a nawet pracę mózgu. Kolejną zaletą są takiej jego właściwości przeciwbólowe. Szklanka naparu pomoże załagodzić ból towarzyszący menstruacji.

@vanelja.com

Kmin rzymski

Według badań naukowych, kmin rzymski wykazuje nie tylko właściwości przyspieszające metabolizm, ale także wspomagające spalanie tłuszczu. Dzięki zawartości fitosteroli zaledwie jedna łyżeczka kminu dziennie może wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami, a także zredukować poziom złego cholesterolu we krwi.

Majeranek

Majeranek także wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy działając antyseptycznie oraz pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Zawiera olejek eteryczny, który przyczynia się do poprawy trawienia. Dodatkowo, herbatka z rumianku nie tylko wspomoże odchudzanie, ale także pomoże pozbyć się uciążliwego kataru, niemal natychmiast odblokowując zatkany nos.

@stylowi.pl

Ostra papryka Chilli

Zarówno ostra papryka, jak i chilli zawierają kapsaicynę przyczyniającą się do przyspieszenia przemiany materii. Co więcej, posiada właściwości lecznicze, bakteriobójcze i antyoksydacyjne. Jednak aby cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami należy spożywać ją w niewielkich ilościach.

Goździki

Przyspieszają przemianę materii, pobudzają trawienie, wzmacniają układ odpornościowy, a także pomagają uniknąć infekcji. Niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się oraz wspomagają produkcję insuliny. Napary z ich dodatkiem w okresie jesienno-zimowym uchronią nas przed przeziębieniem.

@halfbakedharvest.com

Kurkuma

To właśnie kurkuma nadaje pięknego, żółto-złotej barwy naszym potrawom oraz wzbogaca cennymi składnikami każde danie. Pomaga łagodzić niestrawność i zgagę, a dodatkowo hamuje apetyt. Kurkumina – czyli główny składnik przyprawy, wpływa pozytywnie na pracę wątroby, dzięki czemu przyspiesza trawienie pokarmu i reguluje jego przebieg. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i warzyw. Dodana do gotowania zielonych warzyw zachowa ich żywy kolor. Podana z imbirem, miodem i mlekiem doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający napój ułatwiający zasypianie.

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis