Chili i tequila, czyli nieziemska meksykańska uczta na Twoim stole

@halfbakedharvest

Kuchnia meksykańska to jedna z rodzaju tych, do jakich większość ludzi ma szczególną słabość. Mnóstwo potraw, jakie się z niej wywodzą, posiada bardzo charakterystyczne świetnie wyważone smaki, w których idealnie miesza się pikanteria, wytrawność i słodycz. Nietrudno się dziwić, że restauracje meksykańskie cieszą się aż tak wielką popularnością.

Poza wybieraniem się na kosztowanie podobnych specjałów przygotowanych przez restauracje, warto zająć się przygotowywaniem meksykańskiej uczty w domu. Zainspirowanie się jedzeniem popularnym w Meksyku to nie tylko doskonały pomysł, aby zrobić wielkie wrażenie na gościach. Ich przyrządzanie w domowym zaciszu nie jest wcale tak trudne jak można by sądzić, więc na pewno sprawi nam wielką frajdę i da dużą satysfakcję.

Quesadillas

Quesadillas to wypełnione farszem tortille, czyli cienkie smażone placki w kształcie kół zrobione z mąki kukurydzianej. Farsz nakładamy na jeden z placków, po czym nakrywamy kolejnym i kroimy na mniejsze części o kształcie trójkąta. Nazwa quesadilla wywodzi się od hiszpańskiego słowa „queso”, czyli ser, a więc słusznej porcji sera w owym daniu nie może zabraknąć. Oprócz niego dokłada się tam także kukurydzę, czarną lub czerwoną fasolę, paprykę, papryczkę piri piri lub jalapeño, kolendrę, cebulę, kurczaka, wołowinę lub wieprzowinę pokrojoną na niewielkie kawałki lub tak zwaną szarpaną lub w wersji wegetariańskiej owoce chlebowca różnolistnego w menu występujące pod nazwą jackfruit. Quesadillas wybornie smakują z sosami oraz dipami, na przykład zdrowym i sycącym guacamole z awokado, pomidorowym pico de gallo oraz chipotle mayo na bazie majonezu o wędzonym posmaku uzyskanym za pomocą ostrej podwędzanej papryczki, a także gęstą kwaśną śmietaną.

@codojedzenia

Tacos

Kolejnym niebywale smakowitym i łatwym do przyrządzenia daniem z kuchni meksykańskiej są tak zwane tacos. Taco to kolejny rodzaj faszerowanej tortilli, ale mniejszych aniżeli te stosowane do quesadilli. Nierzadko przyjmują one także postać chrupiących kukurydzianych łódeczek wypełnionych farszem zrobionym z kurczaka lub wieprzowiny, kukurydzy, pomidorów, czarnej fasoli, papryki oraz kolendry. Na górę można dołożyć także hojną porcję chipotle majo oraz równie dużą łyżkę guacamole. Całość warto skropić sokiem z limonki, który doda daniu apetycznej świeżości. Oprócz wyśmienitych walorów smakowych tacos mogą stać się też ozdobą stołu, a więc i najchętniej podgryzaną przekąską na naszej meksykańskiej uczcie.

@pinchofyum

Fajitas

Mianem fajitas określa się w Meksyku grillowane mięso kurczaka, wołowinę bądź wieprzowinę podawane ze smażoną lub pieczoną czerwoną, zieloną oraz żółtą papryką oraz cebulą, posypane kolendrą i polane sokiem z limonki. Najczęściej podaje się je z plackami tortilli, guacamole, pico de gallo, chipotle mayo oraz słodko-pikantnym dipem z mango. Jeśli chodzi o niuanse przygotowywania fajitas, to starajmy się pokroić mięso oraz warzywa na cienkie, długie kawałki. Tortille oraz inne dodatki powinny spocząć na innym talerzu aniżeli mięsno-paprykowy farsz.

@the-broken-bread

Królowa wieczoru, czyli margarita

Z Meksykiem nieodłącznie związana jest też oczywiście tequila, najbardziej znany trunek, jaki pochodzi z tych rejonów świata. Tequilę można kosztować na tyle rozmaitych sposób, że niejeden jej smakosz, czy barmański wirtuoz mógłby pokusić się o sporządzenie długiej listy przepisów, jaka zyskałaby zapewne grubość opasłego tomu. Jednym z tych najbardziej smakowitych, który cieszy się wręcz szaloną popularnością jest dolanie tequili do drinka zwanego margaritą. Jeśli stanie się składnikiem naszej meksykańskiej uczty, radość gości z pewnością nie będzie znała umiaru, ponieważ margaritę można uznać za prawdziwą gwiazdę wśród drinków, a więc i za niekwestionowaną gwiazdę wieczoru.

Kolejną jej wielką zaletą jest, to że poza składnikami, które koniecznie muszą się w niej pojawić, aby zasłużyła na miano margarity, jak tequila, likier z gorzkich pomarańczy Cointreau, kruszony lód oraz sok z limonki, możemy dodawać do niej elementy, jakie tylko przyjdą nam do głowy, od musu z marakui, mango, brzoskwini, czy zagęszczonego soku z owoców leśnych lub rabarbaru. Nie zapomnijmy także o tak zwanym crustowaniu kieliszków, czyli obtaczaniem brzegów kieliszka solą. Crustowanie, które obejmuje najczęściej sól lub cukier to nie tylko sposób na upiększenie serwowanego drinka, ale także dodanie mu kolejnego smakowego waloru. W przypadku margarity sól na rancie świetnie wzbogaci kompozycję.

@the-broken-bread
Tagi: , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis