Choć na dobrą sprawę możemy teraz zajadać gruszki przez cały okrągły rok, to przyznać trzeba, że najbardziej aromatyczne i smakowite są właśnie jesienią. Czym prędzej zacznijmy więc odkrywać bogactwo aromatów tkwiące w tych pysznych owocach. Uraczmy się najbardziej smakowitymi deserami z gruszkami w roli głównej!
Za jedne z najpyszniejszych deserów, w którym pojawiają się gruszki, można uznać tarty. Tym razem zabierzmy się za przygotowanie francuskiej tarty rustykalnej. Do jej upieczenia nie potrzebujemy formy do tarty, jako że kształt ciasta formujemy dłońmi. Ciasto na tartę powstaje ze stu pięćdziesięciu gram mąki razowej, pięćdziesięciu gram mielonych migdałów, stu gram zimnego masła, jednego jajka, szczypty soli oraz siedmiu łyżek cukru trzcinowego. Składniki łączymy do gładkości, nie wyrabiając ich za długo, a powstałą kulę ciasta zostawiamy na godzinę w lodówce. Kilka słodkich dojrzałych gruszek obieramy, a następnie kroimy na plastry. Rozkładamy je koliście na powierzchni rozwałkowanego, schłodzonego ciasta, które zostało położone bezpośrednio na papier do pieczenia oprószony mąką. Po bokach zostawiamy kilkucentymetrową wolną przestrzeń. Po ułożeniu owoców zaczynamy zawijać na nie boki ciasta. Tartę pieczemy przez około trzydzieści pięć minut w temperaturze dwustu stopni aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia. Podajemy na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych lub kleksem jogurtu.

Gruszka w cieście filo faszerowana orzechami włoskimi
Pieczone gruszki świetnie współgrają wraz z ciastem francuskim, jak i z ciastem filo. Ta kompilacja to zaś pomysł na szalenie prosty w przygotowaniu, ale zaskakujący wykwintnością deser. Aby go przyrządzić, potrzebujemy opakowania ciasta francuskiego lub filo, kilku dojrzałych obranych gruszek pozbawionych gniazd nasiennych, miodu, mielonych orzechów włoskich oraz gorzkiej czekolady. Wybrany rodzaj ciasta kroimy na równe części i otulamy nim owoce, do których wcześniej nakładamy nadzienie powstałe z orzechów i miodu. Następnie pieczemy je przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Podajemy polane czekoladą roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej.

Ciasto gruszkowe z imbirem i cynamonem
Ciasto gruszkowe w którym pojawiają się przyjemnie rozgrzewające aromaty imbiru oraz cynamonu to po prostu idealny jesienny deser. Ponadto to przepyszne ciasto, które zawsze się udaje i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Do jego upieczenia potrzebujemy stu siedemdziesięciu pięciu gram przesianej uprzednio mąki pszennej, łyżeczki proszku do pieczenia, połowy łyżeczki sody oczyszczonej, dwustu gram miękkiego masła, stu siedemdziesięciu pięciu gram drobnego cukru do wypieków, trzech roztrzepanych jajek, trzech łyżek świeżego startego imbiru, kilku łyżek brązowego cukru, trzech łyżek cynamonu oraz pięciu słodkich, dojrzałych gruszek, które obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, jednakże nie kroimy, zachowując przy tym ich pierwotną formę, a potem obtaczamy w cynamonie. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy i przekładamy do formy z obręczą o średnicy dwudziestu dwóch centymetrów. Do ciasta dokładamy posypane brązowym cukrem gruszki, które układamy koliście i w odstępach. Pieczemy przez około trzydzieści pięć minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni.
