Idealne truskawkowe desery

@marissamakes

Nie sposób ich nie kochać. Mnóstwo osób ma do nich wielką słabość. Zwiastują nadejście lata. Zachwycają smakiem, aromatem, ale także szalenie apetycznym wyglądem. Są skarbnicą cennych witamin i minerałów. Genialnie podkręcają smak deserów. Mowa o truskawkach, czyli owocach idealnych. Oto pomysły na idealne truskawkowe łakocie.   

Truskawkowe ciasto  

Puszyste ciasto z wyrazistym maślanym posmakiem. Rozpływający się w ustach krem z nutą białej czekolady. Do tego świeżość i słodycz świeżych truskawek. Czy da się oprzeć wypiekowi, na który składają się te trzy elementy? Każdy łasuch zapewne stanowczo zaprzeczy. To uzależniająco pyszne ciasto, którym w sezonie truskawkowym warto się raczyć regularnie. Pasuje jak ulał na weekendowe podwieczorki, ale także i na inne okazje. Będzie też świetnym wyborem na przykład na urodzinowe celebracje. Jest bowiem wspaniałą ozdobą stołu. 

Aby przygotować ciasto, musisz mieć pod ręką składniki, takie jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 100 g cukru do wypieków, 3 jajka o wielkości L, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, szczypta soli morskiej, 2 łyżki pasty waniliowej. 

Krem powstanie z tabliczki białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej i 200 serka g mascarpone. Podkręć jego smak 6 łyżkami niskosłodzonej konfitury truskawkowej. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta wyłóż na nie dokładnie zmiksowany i schłodzony krem. Następnie udekoruj wypiek świeżymi truskawkami, opcjonalnie jadalnymi kwiatami. Przed podaniem posyp je również cukrem pudrem.    

@swarnika

Amerykańskie naleśniki 

Jak jeszcze warto wykorzystać truskawki? Kolejnym fantastycznym pomysłem na deser z truskawkami w roli głównej są amerykańskie naleśniki. Kultowe pancakes rodem z USA są nieduże i bardzo puszyste. Doskonale wypadają podawane z rozmaitymi sosami. I tu właśnie przydadzą się kuszące słodyczą truskawki. 

Do przygotowania ciasta na naleśniki będziesz potrzebowała składników, takich jak: 1 jajko w rozmiarze L, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1/4 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki oleju roślinnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka pasty waniliowej, szczypta soli morskiej. Sos truskawkowy zrobisz ze zmiksowanych 500 g truskawek, 7 łyżek cukru i ziarenek z laski wanilii. Połącz składniki na ciasto. Miksuj przez kilka minut. Pankejki smaż z obu stron aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia. Podawaj od razu po usmażeniu. Polej je ciepłym sosem truskawkowym.  

@foodstories

Panna cotta

Truskawki perfekcyjnie pasują też jako dodatek do pewnego słynnego włoskiego deseru, który wywodzi się z Piemontu. Truskawkowa panna cotta nie ma sobie równych. Deser zrobisz z 90 g cukru, 250 ml mleka, 250 ml kremówki, ziarenek z laski wanilii, 3 łyżek żelatyny w proszku i 3 łyżek konfitury truskawkowej.    

Zalej żelatynę zimną wodą i odstaw do rozpuszczenia. Gotuj na małym ogniu składniki na krem aż do zgęstnienia masy. Przelej ją do miseczek, odstaw do przestygnięcia i umieść w lodówce na osiem godzin. Podawaj deser z sosem truskawkowym i świeżymi owocami. 

@donnahay
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis