Nie sposób ich nie kochać. Mnóstwo osób ma do nich wielką słabość. Zwiastują nadejście lata. Zachwycają smakiem, aromatem, ale także szalenie apetycznym wyglądem. Są skarbnicą cennych witamin i minerałów. Genialnie podkręcają smak deserów. Mowa o truskawkach, czyli owocach idealnych. Oto pomysły na idealne truskawkowe łakocie.
Truskawkowe ciasto
Puszyste ciasto z wyrazistym maślanym posmakiem. Rozpływający się w ustach krem z nutą białej czekolady. Do tego świeżość i słodycz świeżych truskawek. Czy da się oprzeć wypiekowi, na który składają się te trzy elementy? Każdy łasuch zapewne stanowczo zaprzeczy. To uzależniająco pyszne ciasto, którym w sezonie truskawkowym warto się raczyć regularnie. Pasuje jak ulał na weekendowe podwieczorki, ale także i na inne okazje. Będzie też świetnym wyborem na przykład na urodzinowe celebracje. Jest bowiem wspaniałą ozdobą stołu.
Aby przygotować ciasto, musisz mieć pod ręką składniki, takie jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 100 g cukru do wypieków, 3 jajka o wielkości L, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, szczypta soli morskiej, 2 łyżki pasty waniliowej.
Krem powstanie z tabliczki białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej i 200 serka g mascarpone. Podkręć jego smak 6 łyżkami niskosłodzonej konfitury truskawkowej. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta wyłóż na nie dokładnie zmiksowany i schłodzony krem. Następnie udekoruj wypiek świeżymi truskawkami, opcjonalnie jadalnymi kwiatami. Przed podaniem posyp je również cukrem pudrem.

Amerykańskie naleśniki
Jak jeszcze warto wykorzystać truskawki? Kolejnym fantastycznym pomysłem na deser z truskawkami w roli głównej są amerykańskie naleśniki. Kultowe pancakes rodem z USA są nieduże i bardzo puszyste. Doskonale wypadają podawane z rozmaitymi sosami. I tu właśnie przydadzą się kuszące słodyczą truskawki.
Do przygotowania ciasta na naleśniki będziesz potrzebowała składników, takich jak: 1 jajko w rozmiarze L, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1/4 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki oleju roślinnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka pasty waniliowej, szczypta soli morskiej. Sos truskawkowy zrobisz ze zmiksowanych 500 g truskawek, 7 łyżek cukru i ziarenek z laski wanilii. Połącz składniki na ciasto. Miksuj przez kilka minut. Pankejki smaż z obu stron aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia. Podawaj od razu po usmażeniu. Polej je ciepłym sosem truskawkowym.

Panna cotta
Truskawki perfekcyjnie pasują też jako dodatek do pewnego słynnego włoskiego deseru, który wywodzi się z Piemontu. Truskawkowa panna cotta nie ma sobie równych. Deser zrobisz z 90 g cukru, 250 ml mleka, 250 ml kremówki, ziarenek z laski wanilii, 3 łyżek żelatyny w proszku i 3 łyżek konfitury truskawkowej.
Zalej żelatynę zimną wodą i odstaw do rozpuszczenia. Gotuj na małym ogniu składniki na krem aż do zgęstnienia masy. Przelej ją do miseczek, odstaw do przestygnięcia i umieść w lodówce na osiem godzin. Podawaj deser z sosem truskawkowym i świeżymi owocami.
