Wielkanoc łasucha. Najpyszniejsze i najpiękniejsze łakocie na Święta

@callmecupcake

Święta to czas, kiedy nawet pilnujący restrykcyjnej diety pozwalają sobie na odstępstwa od codziennych żywieniowych zwyczajów i do woli raczą się łakociami. Niech i ta zbliżająca się Wielkanoc upływnie nam pod znakiem beztroskiego łasuchowania. Oto idealne na tę okazję słodkie pyszności, które uradują zarówno nasze podniebienia, jak i oczy.

Wiosenne ciasto neapolitańskie

Idealne wielkanocne desery powinny być nie tylko nadzwyczaj smakowite, ale mieć w sobie również i wiosenny pierwiastek, sycąc wzrok spragnionych słodkości na przykład swymi optymistycznymi kolorami. Jednym z najbardziej wiosennych kolorów są zaś obok słonecznych żółcieni żonkili, czy fioletu krokusów także odcienie różu, w których zaczną zaraz tonąć kwitnące drzewa. Jeśli zastanawiamy się, jakie ciasto upiec z okazji Wielkanocy, śmiało możemy postawić na smakowicie barwne ciasto neapolitańskie, w którym dominującym tonem jest właśnie różowy. Ten wywodzący się z Neapolu przepis z pewnością zadowoli każdego łasucha. Lekko wilgotne, delikatne ciasto składa się bowiem z kilku pysznych warstw – waniliowej, czekoladowej oraz truskawkowej. Pieczemy je osobno, układamy jedna na drugiej, postępując jak w przypadku tortu i przekładamy po ich ostygnięciu truskawkowym kremem, który powinien pojawić się również i na zewnętrzu naszego wypieku. Finałowym cukierniczym manewrem będzie udekorowanie włoskiego ciasta pudrowo różowymi ciastkami makaronikami i gałązką kwitnącego drzewa lub płatkami jadalnych kwiatów.

@callmecupcake

Maślane ciasteczka „pisanki” z kremem 

Kolejnym pysznym i apetycznie prezentującym się wielkanocnym deserem, będą kruche maślane ciasteczka w kształcie pisanek. Choć wyglądają na wypiek pracochłonny i przynależący do wyższej szkoły cukiernictwa, tak naprawdę są banalnie proste w przygotowaniu. Ciasto na kruche ciasteczka najlepiej wyrabiać ręcznie. Tak jak w przypadku przygotowywania kruchego ciasta, nie powinnyśmy wyrabiać go za długo, a po uzyskaniu pożądanej jednolitej masy, musimy ją schłodzić, co powinno trwać około godzinę-półtorej. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je i zaczynamy wycinać tak, by nadać im pisankowy owal. Po upieczeniu i przestygnięciu nakładamy na nie rękawem cukierniczym o nie za szerokiej końcówce maślany krem z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Dodajmy do niego odrobinę barwnika spożywczego w wiosennym kolorze lub podzielmy masę na dwie lub trzy porcję i zaszalejmy w dekoracji z kilkoma barwami. Udekorowane ciasteczka schładzamy przed podaniem, aby krem miał szansę dobrze na nich zastygnąć.

@thekitchenmccabe

Ciasto marchewkowe w odświętnym wydaniu

Ciasto marchewkowe to przepyszny wypiek o niepowtarzalnym smaku obok którego żaden łasuch z całą pewnością nie przejdzie obojętnie. Również i ono odświętnie przystrojone ma szansę stać się wielkim przebojem wielkanocnych biesiad. Swoją smakowitą, niemalże rozpływającą się w ustach wilgotnawą konsystencję zawdzięcza tartej marchewce oraz cząsteczkom ananasa z puszki. Pierwszym ważnym krokiem w jego przygotowaniu jest ubicie na puszystą masę jajek, do których dodajemy w dalszym etapie cukier, a które koniecznie powinny mieć temperaturę pokojową. Do powstałej masy dorzucamy wspomnianego ananasa, marchewkę tartą na małych oczkach, wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy włoskie i pekan. W drugiej misce powinnyśmy zmieszać suche składniki, a więc mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Następnie bardzo delikatnymi ruchami przystępujemy do zmieszania składników mokrych oraz suchych. Upieczone ciasto marchewkowe przekładamy po ostygnięciu kremem mascarpone lub innym podobnym do niego gęstym kremowym serkiem, który miksujemy z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny. Krem rozprowadzamy dekoracyjnymi falami również na górze ciasta, a na koniec układamy na nim koronę z kwiatów.

@thekitchenmccabe

Pavlova

Pavlova jest wywodzącym się z Australii rodzajem tortu bezowego. Nazwa tej pysznej, okazałej bezy wychodzi od nazwiska pochodzącej z Rosji primabaleriny Anny Pawłowej, jako że po raz pierwszy została ona przygotowana właśnie z okazji przybycia słynnej tancerki baletowej do Perth w latach 20. XX wieku. Pavlova to fantastyczna deserowa propozycja na Wielkanoc. Jest nie tylko pyszna, ale również bardzo odświętnie i elegancko się prezentuje. Jeśli udekorujemy ją z fantazją i sznytem, bez wątpienia stanie się najwspanialszą ozdobą wielkanocnego stołu. Bezę pieczemy przy użyciu zaledwie kilku składników – białek, cukru, szczypty mąki ziemniaczanej oraz kilku kropel soku z cytryny. Powinna być pieczona przez około pół godziny, a następnie przez kolejne trzy suszona. Potem możemy przystąpić do robienia waniliowego kremu mascarpone, którym ją przełożymy, a następnie udekorujemy mnóstwem owoców, listkami mięty i posypiemy cukrem pudrem.

@codojedzenia
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis