Kuchnia chińska to niewątpliwe jedna z najbardziej intrygujących i zróżnicowanych kuchni świata. Pod tym określeniem mieści się bowiem niewiarygodna ilość wariantów, począwszy od odmiany szanghajskiej, po pekińską, kantońską, syczańską, hunańską, a na fukieńskiej skończywszy.
Przed nami fascynująca podróż kulinarna po najsmakowitszych chińskich rewirach. Ilekroć tylko się nam zamarzą, śmiało wybierajmy się w nią w domu!
Melodyjna nazwa owych pierożków wywodzi się z dialektu kantońskiego i oznacza chmurę. Wydaje się być nadzwyczaj trafna. Wonton faktycznie przypominają obłoki, szczególnie jeśli delikatnie kołyszą się w misce wypełnionej po brzegi rozgrzewającym bulionem, z którym często są podawane. Co więcej, są to obłoki naprawdę smakowite, bo wypełnione rozpływającymi się w ustach, aromatycznymi nadzieniami. Rodzajów wonton istnieje niemało, od warzywnych, po mięsne i rybne. Dziś jednak skupimy się na tych, w których środkach odnajdziemy farsz z krewetek.
Ciasto na około pięćdziesiąt sztuk pierożków powstaje z trzystu pięćdziesięciu gram mąki, dwustu pięćdziesięciu mililitrów ciepłej wody i połowy łyżeczki soli. Składniki mieszamy i wyrabiamy tak długo, aż osiągnie bardzo dużą elastyczność. Rozwałkowujemy je na bardzo cienki placek i wycinamy w nim okręgi. Do każdego pierożka nakładamy jedną surową krewetkę, trochę świeżej kolendry i marchewkę pokrojoną na słupki.
Wonton gotujemy na parze przez kwadrans. Przed podaniem możemy podsmażyć je na oliwie chili i sezamie, który utworzy na spodzie smakowitą chrupiącą skórkę. Pierożki podajemy z sosem z granatu i sosu sojowego lub z bulionem. Bulion na wonton koniecznie doprawiamy zrumienionym czosnkiem i chili, sokiem z limonki, imbirem, anyżem, octem ryżowym, sosem sojowym i olejem sezamowym.
Noodle dan dan to jedno ze sztandarowych dań przynależących do kuchni syczuańskiej, popularnej w południowo-zachodniej prowincji Chin zwanej Syczuan. Nazwa noodli wywodzi od bardzo popularnych kiedyś klasycznych chińskich nosideł wykonanych z bambusa, z których zwykło się je sprzedawać na ulicach w całym kraju.
Dan dan są wyborne i z pewnością uszczęśliwią swym smakiem każdego amatora kuchni orientalnej. Robi się je bardzo prosto. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebowały grubych noodli, które gotuje się przez około trzy minuty. Po ugotowaniu makaronu podsmażamy wieprzowe mięso mielone doprawione solą, pieprzem syczuańskim i anyżem.
Prawdziwą gwiazdą dania jest szalenie aromatyczny treściwy sos. Robimy go z ze sporej ilości oleju chili. Do szklanki oleju dorzucamy płatki chili, dwie gwiazdki anyżu, kawałek kory cynamonu oraz pieprz i podgrzewamy. Po podgrzaniu wyjmujemy z niego anyż i cynamon. Dodajemy za to kilka łyżek sosu sojowego oraz sosu hoisin, trochę oleju arachidowego, podsmażony i pokrojone na kawałki chili i czosnek, łyżkę pasty sezamowej, sporą łyżkę przyprawy pięciu smaków i szczyptę pieprzu syczuańskiego.
Do misek, w których zamierzamy zjeść noodle, nalewamy sos, a następnie nakładamy do nich makaron i mięso. Tradycyjnie dan dan doprawia się bardzo pikantne, jednakże poziom pikanterii zawsze możemy dostosować do naszych smakowych preferencji.