Masło orzechowe – doskonałe urozmaicenie zbilansowanej diety

Masło orzechowe to świetny sposób na wzbogacenie codziennego jadłospisu. To produkt, który wyróżnia się nie tylko świetnym smakiem, ale również wieloma korzyściami zdrowotnymi. Na rynku dostępnych jest wiele różnych produktów tego typu, które masło orzechowe warto wybrać? Jak je wykorzystać w codziennej diecie? Dlaczego warto spożywać masło orzechowe?

Wartości odżywcze masła orzechowego

Masło orzechowe to wysokoenergetyczny produkt, który nie zawiera witamin i wartości odżywczych, a jedynie dostarcza do organizmu puste kalorie? Wcale nie!

Masło orzechowe najczęściej produkowane jest z orzeszków ziemnych, które stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W produkcie można znaleźć kwas oleinowy, który wspiera funkcjonowanie układu krążenia, stanowi prekursor dla wielu składników, a co więcej, może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Dodatkowo kwas oleinowy może przyspieszać również metabolizm. W maśle orzechowym, oprócz kwasu oleinowego, wyróżnić można także kwas linolowy, który działa jak przeciwutleniacz, zwalczając wolne rodniki i redukując stres oksydacyjny. Ponadto związek może spowalniać procesy starzenia się komórek oraz zapobiegać odkładaniu się tkanki tłuszczowej w ustroju.

Masło orzechowe to nie tylko bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych, ale także dobre źródło białka roślinnego, co doceniane jest szczególnie przez wegetarian i wegan, jak również przez sportowców. W produkcie można znaleźć również spore ilości błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit i zapewnia uczucie sytości.

Jakby tego było mało, masło orzechowe to skarbnica witamin i składników mineralnych. Orzechowy krem dostarcza do organizmu człowieka m.in. potas, sód, wapń, selen, magnez, żelazo, a także witaminę E, A i C, wspierając tym samym pracę całego ustroju – orzechy arachidowe mogą bowiem pozytywnie wpływać na pamięć, koncentrację, pracę serca, a także na układ odpornościowy.

Skład i rodzaj masła orzechowego

Najbardziej wartościowe masło orzechowe to produkt, który zawiera 100% orzechów bez zbędnych dodatków. Taki krem warto włączyć do codziennej diety, ze względu na szereg możliwych korzyści, związanych z jego regularnym spożywaniem. Wśród czystych i naturalnych maseł orzechowych można wyróżnić te o gładkiej konsystencji, takie jak OstroVit Krem orzechowy 100% 1000 g gładki, oraz kremy z chrupiącymi kawałkami orzechów, zwane crunchy, takie jak OstroVit Krem Orzechowy 100% 1000 g chrupiący.

Dobrym rozwiązaniem może być także spożywanie smakowego masła orzechowego, które nie zawiera jednak dodatku cukru, soli i utwardzonego oleju palmowego, czyli składników, które mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu człowieka. Godnym uwagi produktem jest np. OstroVit Krem Orzechowy z Kokosem 500 g.

Choć najczęściej masło orzechowe powstaje z fistaszków, czyli orzechów arachidowych, dostępne są również pasty wyprodukowane z innych, wartościowych składników. Warto więc spróbować również OstroVit 100% Krem z Nerkowca 1000 g gładki, czyli masła z orzechów nerkowca, czy też masło migdałowe.

Jak wykorzystać masło orzechowe w codziennej diecie?

Masło orzechowe można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jakie dania można wyczarować z dodatkiem orzechowej pasty? M.in.:

  • owsiankę z masłem orzechowym i bananem,
  • koktajl owocowym z dodatkiem masła orzechowego,
  • naleśniki przekładane masłem orzechowym i serkiem waniliowym,
  • ryż z kurczakiem w orzechowej marynacie,
  • pieczoną marchew z masłem orzechowym,
  • pasztet z fasoli z dodatkiem masła orzechowego.

Możliwości jest wiele, a jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia, a także bogaty asortyment www.ostrovit.com – oficjalnego sklepu producenta suplementów diety i żywności dietetycznej OstroVit.

Tagi: ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis