Najpyszniejsze desery ze śliwkami

@candycompany

Śliwkowy sezon nareszcie w pełni. Zacznijmy czerpać pełnymi garściami z tych nieprzeciętnie aromatycznych, smakowitych i szalenie zdrowych owoców. Dodajmy je do sałatek i owsianek. Poza tym umilajmy sobie podwieczorki śliwkowymi łakociami. Oto te, które wprawią w wielki zachwyt każdego łasucha.  

Puszyste ciasto ze śliwkami i kardamonową nutą 

Śliwki genialnie podkręcają smak potraw, zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Fantastycznie wypadają w wypiekach. Jeżeli nabrałyśmy ochoty na upieczenie domowego ciasta, koniecznie postawmy zatem na to, w którym będą grały główną rolę. Oto przepis, który zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Śliwkowe ciasto z kardamonową nutą jest uzależniająco pyszne i apetycznie puszyste. Dosłownie rozpływa się w ustach. Jego kolejną zaletą jest to, że przygotowuje się je banalnie prosto, a do tego bardzo szybko. Ponadto zawsze się udaje – nie musimy obawiać się efektu zakalca. Z przygotowaniem go doskonale poradzą sobie również osoby, które nie są zbyt wprawione w sztuce kulinarnej. 

Do zrobienia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 190 g cukru pudru, 230 g przesianej mąki pszennej, ziarenka z jednej laski wanilii, 4 jajka w rozmiarze L, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu. Oprócz nich miejmy pod ręką także 500 g ulubionych śliwek, na przykład węgierek. 

Miksujemy cukier puder wraz z masłem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej jajka. Nadal miksujemy – powinno to potrwać co najmniej 7 minut. Potem łączymy powstałą masę z resztą składników. Umieszczamy ciasto w okrągłej blaszce. Wykładamy na nim połówki śliwek. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 45 minut lub do próby suchego patyczka. 

@codojedzenia

Drożdżówka ze śliwkami i waniliową kruszonką

Kolejnym doskonałym pomysłem na deser, w którym można wykorzystać śliwki, jest też klasyczna drożdżówka z kruszonką. Jest tak smakowita, że ma się ochotę kosztować ją non stop. Jeśli się w niej rozsmakujemy, z pewnością stanie się jednym z naszych ulubionych jesiennych wypieków. To bowiem drożdżówka nie byle jaka. Ma bardzo przyjemną maślano-waniliową nutę. Wyczuwa się w niej również rozgrzewające korzenne przyprawy, między innymi cynamon oraz kardamon. 

Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 420 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, 180 g cukru, 150 g klarowanego masła, 4 jajka (w temperaturze pokojowej), 400 g śliwek, łyżka świeżo zmielonego kardamonu, łyżka cynamonu, szczypta mielonych goździków, szczypta soli morskiej.

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Łączymy drożdże z mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około 8 minut. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość. Przesypujemy składniki do miski (oprócz śliwek). Przez 15 minut ugniatamy ciasto. Nakrywamy je, zostawiamy do wyrośnięcia. Posypujemy je kruszonką powstałą ze 100 g masła, 120 g mąki oraz łyżki ziarenek wanilii i pieczemy przez 60 minut. 

@madamedessert
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis