Śliwka nie tylko w kompot. Najpyszniejsze śliwkowe smakołyki

@the-broken-bread

Śliwki to owoce szczególne. Ich pełen niespotykanej głębi smak sprawia, że każdy deser, czy też wytrawne danie, w którym zostały użyte, zaczyna nabierać wielkiej finezji. To także owoce z nie lada charakterem. Nawet, jeżeli nie są głównym składnikiem dania, a tylko jednym z jego komponentów, to nie sposób nie zauważyć ich obecności. Jako że śliwkowy sezon już w pełni, korzystajmy z tych wspaniałych owoców przy każdej możliwej kulinarnej okazji. Pyszne węgierki, opale, mirabelki, renklody, lubaszki, czy śliwki brzoskwiniowe tylko czekają na spałaszowanie!

Niezrównana tarte tatin ze śliwkami

Choć mnóstwo odmian śliwek doskonale smakuje na surowo, to przyznać trzeba, że pieczona śliwka po prostu nie ma sobie równej. W kosztowaniu wypieków ze śliwkami dosłownie można się zatracić, zwłaszcza jeżeli dodamy do ciasta ich hojną ilość. Jeśli zamarzyło się nam spałaszowanie na deser ciasta śliwkowego, upieczmy niezrównaną francuską tartę zwaną tarte tatin. Francuzi z pasją zajadają tarte tatin już od XIX wieku i do dziś wielu z nich zgodnie twierdzi, że jest ona jednym z najlepszych narodowych deserów. Pierwowzorem ciasta była tarta z jabłkami, ale potem zaczęto zwracać się również i w stronę śliwek. Co ciekawe, przepis powstał przez przypadek, gdy Stéphanie Tatin, hotelarka i restauratorka wyłożyła blachę nie jak zawsze ciastem, a na odwrót, bo najpierw owocami. Efekt odwróconej tarty był zaskakujący. Zachwycił ją – owoce apetycznie się skarmelizowały, a ciasto było jeszcze bardziej chrupkie niż zazwyczaj. Wkrótce został wprowadzony do stałego menu madame Tatin.

Aby przygotować podobne cudo, formę do tarty smarujemy masłem, a następnie układamy na niej cząstki śliwek posypane brązowym cukrem. Na ciasto na tartę potrzebujemy dwustu pięćdziesięciu gram mąki pszennej, stu pięćdziesięciu gram dobrze schłodzonego masła, dużego jajka, szczypty soli i łyżeczki zimnej wody. Składniki łączymy, nie wygniatając ich za długo, a następnie zostawiamy w lodówce na około godzinę. W dalszej kolejności wykładamy je na warstwę śliwek i leciutko dziurawimy gdzieniegdzie widelcem, by nie dopuścić do utworzenia bąbli. Tarta będzie gotowa po spędzeniu w piekarniku około pół godziny w temperaturze dwustu stopni. Przed podaniem dokonujemy zabiegu przerzucenia jej na drugą szalenie apetyczną stronę. Serwujemy na ciepło posypaną pistacjami.

@halfbakedharvest

Francuskie  kieszonki ze śliwkami i serem brie

Śliwki idealnie pasują zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. Ich głęboki smak doskonale zagra z różnego rodzaju serami pleśniowymi, jak na przykład danish blue bądź roquefort, czy tymi trochę mniej intensywnymi jeśli chodzi o aromat, jak camembert lub brie. Pyszną i błyskawiczną w przygotowaniu przekąską, w której pojawią się śliwki oraz ser, będą natomiast kieszonki z ciasta francuskiego. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że pokroimy płaty gotowego ciasta francuskiego na równe kwadraty, a następnie ułożymy w ich środkach śliwki i kawałki sera brie, obsypiemy świeżym aromatycznym tymiankiem, a następnie zagniemy rogi ciasta do wewnątrz. Pamiętajmy, aby posmarować każdą kieszonkę roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu zyskają one szalenie apetyczny złocisty odcień. Ciastka powinny być gotowe już po około dwudziestu pięciu minutach pieczenia w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Przed podaniem delikatnie skrapiamy nasze kieszonki dressingiem powstałym na bazie soku z cytryny, dużej łyżki miodu i świeżo mielonego czarnego pieprzu.

@halfbakedharvest

Karmelizowane śliwki w rumie

Rozpływające się w ustach karmelizowane śliwki z rumową i cynamonową nutą, podawane z gałką lodów waniliowych to jeden z tych deserów, które każdego, nawet najbardziej wymagającego łasucha wprawią w ogromny zachwyt. Kolejną z niezliczonych zalet tego deseru jest to, że z łatwością przygotują go nawet te z nas, które nie pałają do gotowania większą miłością i nie mają ochoty spędzać w kuchni za dużo czasu. Do zrobienia karmelizowanych śliwek oprócz sześciu, czy siedmiu dużych, dojrzałych, ale wykazujących się jędrnością skórki owoców, potrzebujemy również niewielkiego kawałka masła, łyżeczki cynamonu, dwóch łyżek stołowych brązowego cukru, nieznacznej ilości soku z cytryny, dwóch lub trzech łyżek stołowych rumu (zależy od naszych preferencji) oraz lodów waniliowych bądź śmietankowych. Śliwki drylujemy i kroimy na kawałki, a następnie dusimy je na patelni na wolnym ogniu wraz z rozpuszczonym masłem cukrem i cynamonem. Po trzech minutach dolewamy do nich rum oraz sok z cytryny. Owoce powinny być duszone do miękkości, co powinno zająć kolejne pięć minut. Podajemy na ciepło, zwieńczając nasze śliwkowe dzieło gałką lodów.

@servingdumplings

Knedle ze śliwkami węgierkami

W trakcie trwania śliwkowego sezonu w żadnym razie nie można sobie odmówić porozkoszowania się smakiem knedli. Ich amatorzy są zdania, że ciepłe, polane śmietaną knedle ze śliwkowym nadzieniem potrafią działać jak najbardziej skuteczny antydepresant i zalecają ich jedzenie regularnie przez cały okrągły rok. Całe przestrzenie ich zamrażarek wypełniają więc właśnie przygotowane z sercem domowe knedle ze śliwkami. Do ich zrobienia będziemy potrzebowały dwunastu dojrzałych śliwek węgierek, dwustu pięćdziesięciu gram twarogu, stu pięćdziesięciu gram mąki, masła, jednego jajka, szczypty soli oraz kilku łyżek brązowego cukru.

Twaróg rozdrabniamy, dodajemy do niego roztopione masło, odrobinę soli i rozbełtane jajko, a następnie mieszamy. Potem do powstałej masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na około pół godziny. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie owoców. Przekrajamy je na pół, a każdą połówkę smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Po odstaniu ciasto dzielimy na dwanaście części i z każdej z nich tworzymy kulkę, którą rozpłaszczamy. W środku każdej z nich układamy śliwkę i ponownie formujemy ciasteczną kulę. Powstałe knedle wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez dziesięć minut. Podajemy od razu po przygotowaniu polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem oraz podsmażoną na złocisto maślaną bułką tartą.

@gotujebolubi
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis