Niesamowita kuchnia boliwijska

@halfbakedharvest

Kuchnia boliwijska to niewątpliwie jedna z najbardziej intrygujących kuchni świata. Choć nie jest tak popularna na świecie choćby jak kuchnia meksykańska, czy argentyńska w żadnym razie nie odbiega od nich poziomem finezyjności. Boliwijskie dania zachwycają niezrównanym bogactwem aromatów i smaków. Warto wspomnieć, że bywają równie porywające i nietypowe jak krajobrazy, które ma się okazję podziwiać w tym kraju. Nie sposób zatem się nimi znudzić.

Jak smakuje Boliwia?

Boliwia, położona w samym sercu malowniczej Ameryki Południowej, jest krajem o niezwykle zróżnicowanych krajobrazach, przebogatej kulturze i szalenie fascynującej historii. To również miejsce, w którym od niepamiętnych czasów wyczarowuje się w kulinariach unikalne smaki oraz aromaty. Zajada się tu potrawy, które na długo pozostają w pamięci. Ich cechą szczególną jest wyrafinowane połączenie pikanterii, słodyczy, słoności, a także przyjemnej dawki orzeźwiającej kwaśności. 

Co ciekawe, wywodzą się one z rozmaitych kultur, między innymi hiszpańskiej, inkaskiej, mauretańskiej, francuskiej, włoskiej, a nawet arabskiej. Brzmi jak smakowa mieszanka wybuchowa, prawda? To właśnie dlatego kuchnię Boliwii śmiało można ochrzcić mianem jednej z najbardziej fascynujących i oryginalnych kuchni na świecie. Ponadto zajadając boliwijskie egzotyczne przysmaki, za każdym razem odbywamy niezwykłą podróż przez wielowiekowe tradycje. Mnóstwo potraw, które przygotowuje się w tej części świata, bazuje bowiem na recepturach stworzonych stulecia temu. 

Należy dodać, że Boliwijczycy nie trzymają się kurczowo kulinarnej klasyki. Owszem, traktują tradycję z bardzo rzadko spotykanym poszanowaniem, jednakże nie stronią też od eksperymentów. Od zawsze z ciekawością podchodzili do nowinek. Po dziś dzień pozostają na nie otwarci. 

@thebrokenbread

Kultowe boliwijskie frykasy

Jeżeli marzy się nam mała odmiana od dań wywodzących się Polski, Włoch, czy innych europejskich państw i mamy ochotę na południowoamerykańską smakową przygodę, postawmy właśnie na Boliwię. Przygotowanie boliwijskiej uczty nie będzie wcale znacznie trudniejsze. Zanim przystąpimy do wybierania najbardziej apetycznych dań, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu, zakupmy parę obowiązkowych składników, które musimy mieć pod ręką. Są nimi charakterystyczne dla kuchni boliwijskiej przyprawy, na przykład kmin rzymski, ziarna kolendry, słodka papryka, rozmaryn, tymianek, czy papryka chili (jak najostrzejsza, może być to habanero). Zaopatrzmy się też w limonki, paprykę jalapeño i świeżą kolendrę.

Każdy smakosz z pewnością doceni smak boliwijskich apetycznych pierożków z kruchego ciasta nazywanych salteñas. Są bardzo podobne do meksykańskich empanadas nadziewanych mięsnym lub warzywno serowym farszem. Boliwijczycy lubią nadawać im lekko słodkawy posmak. Dodają do nich często rodzynki. Kolejnym przepysznym daniem, które trzeba wypróbować, jest sopa de maní, czyli zupa, w której pierwsze skrzypce grają orzechy.

@themodernproper
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis