Włosi słyną na całym świecie z przygotowywania kulinarnych rarytasów. Niezwykle trudno prześcignąć ich w wyczarowywaniu zachwycających bogactwem smaków i aromatów dań. Warto wiedzieć, że kuchnia włoska oczarowuje nie tylko przystawkami, daniami głównymi, czy deserami, ale również pieczywem. Oto najsmaczniejsze wypieki we włoskim stylu, które warto zacząć piec w domu.
Perfekcyjna puszysta focaccia
Focaccia jest jedną z ulubionych przekąsek mieszkańców słonecznego Półwyspu Apenińskiego. To pieczywo, które zachwyca nie tylko głębokim smakiem, ale też wspaniałą puszystością. Można pałaszować je solo bądź z dodatkami. W każdej postaci jest wręcz uzależniająco pyszne. Nie sposób się nim znudzić, jako że posiada niezliczoną liczbę wariacji, na przykład z suszonymi pomidorami, oliwkami, czy figami.
Warto wiedzieć, że smakowite drożdżowe focaccie zaczęto wypiekać we Włoszech już w dobie starożytnej. Historycy są zdania, że pierwowzór pieczywa ma swoje korzenie w kuchni etruskiej. Przygotowuje się je banalnie prosto – receptura nie ma w sobie żadnych zawiłości.
Do upieczenia focacci będziemy potrzebowały składników, takich jak 500 g przesianej mąki krupczatki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 10 g drożdży instant, 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej, 400 ml ciepłej wody, garść parmezanu, kilka świeżych lub suszonych fig, garść zielonych i czerwonych winogron bez pestek. Po zagnieceniu ciasta odstawiamy je do wyrośnięcia.
Rozciągamy ciasto na placek. Wykładamy go na formie. Układamy na nim pokrojone figi oraz winogrona i posypujemy je parmezanem. Znów odkładamy ciasto do wyrośnięcia. Pieczemy focaccię przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 230 stopni.
Aromatyczny chleb bazyliowy z dodatkiem orzechów włoskich
Kolejnym przepisem, który warto wypróbować, jest ten na śródziemnomorski chleb bazyliowy z dodatkiem orzechów włoskich. Orzechy dodają mu zachwycającego kubeczki smakowe posmaku. Ma też szalenie apetyczną chrupiącą skórkę. Jest tak pyszny, że z łatwością może grać na talerzu pierwsze skrzypce. Doskonale smakuje skropiony oliwą z oliwek. Można robić z niego także smakowite grzanki z mozzarellą, kaparami oraz karczochami.
Do upieczenia chleba będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g przesianej pszennej mąki chlebowej, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka cukru, półtorej łyżeczki suchych drożdży, 300 ml ciepłej wody, garść listków bazylii, garść rozdrobnionych orzechów włoskich.
Łączymy składniki. Potem zabieramy się za wygniatanie ciasta, co powinno zająć mniej więcej dziesięć minut. Nakrywamy miskę z ciastem. Umieszczamy ją na całą noc w lodówce. Rano raz jeszcze wygniatamy ciasto. Następny krok to przełożenie go do żeliwnego naczynia z pokrywą. Po dwóch/trzech godzinach wyrastania w ciepłym miejscu przystępujemy do pieczenia.
Pieczemy chleb przez trzydzieści minut w temperaturze 230 stopni. Zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy go przez kolejnych dwadzieścia minut lub do momentu, gdy apetycznie się zrumienieni.