Wege pyszności na święta

@kbstyled

Liczba wegan i wegetarian rośnie z roku na rok. Jeśli należymy do ich grona bądź zaprosiliśmy kogoś o podobnych preferencjach żywieniowych na Boże Narodzenie, koniecznie przygotujmy zestaw wege świątecznych smakołyków. Nie są ani o krztynę mniej smaczne, czy mniej aromatyczne od klasyków. Możemy mieć stuprocentową pewność, że zachwycą podniebienie każdego smakosza. 

Wegański piernik z intensywnie czekoladową polewą

Boże Narodzenie bez kosztowania cudownie wilgotnego i wręcz rozpływającego się w ustach piernika? Dla ogromnej liczby osób to wręcz nie do pomyślenia. Jego niezwykły korzenny rozgrzewający smak i zapach to po prostu kwintesencja Świąt. Warto wiedzieć, że wegańska wersja tego klasycznego i ubóstwianego przez wszystkich wypieku nie wypadnie gorzej od wersji podstawowej. Możemy zatem śmiało obejść się bez jajek, masła oraz mleka. 

Aby upiec ciasto, musimy mieć pod ręką składniki, takie jak: 200 ml mleka (napoju) sojowego, 280 g przesianej mąki pszennej, 2 łyżki siemienia lnianego, 8 łyżek cukru trzcinowego, 140 g miodu wegańskiego i 100 ml oliwy. Przygotujmy też skórkę startą z pomarańczy, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczkę świeżo zmielonego kardamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pół łyżeczki anyżu. Możemy dodać do także ciasta orzechy (4 łyżki drobno pokrojonych migdałów, orzechów włoskich lub laskowych).

Łączymy wszystkie składniki. Masę umieszczamy w formie keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie, dekorujemy je polewą przygotowaną na bazie 10 łyżek kakao, 8 łyżek napoju sojowego, szczypty soli morskiej i 8 łyżek melasy daktylowej.

@lindalomelino

Boczniaki à la śledzie 

Tradycja przygotowywania śledzi na Boże Narodzenie sięga bardzo dawnych czasów. Utrzymuje się, że wywodzi się z XIX stulecia podobnie jak zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy stole dla niezapowiedzianego gościa. I dziś bardzo trudno wyobrazić sobie świąteczne biesiadowanie bez smakowicie przyrządzonych śledzi. Jak jednak wyczarować ich wegańską wersję? To znacznie prostsze niż myślimy. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie kultowych boczniaków à la śledzie. 

Aby zrobić słynny świąteczny delikates, powinnyśmy przyszykować 350 g niewielkich boczniaków, 1/3 szklanki oleju lnianego, 1/4 szklanki octu, 1/5 szklanki gorącej wody, 3 arkusze wodorostów (na przykład nori), 3 liście laurowe, laskę cynamonu, 2 łyżki sosu sojowego, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę kolorowego pieprzu (całe ziarna), gwiazdkę anyżu i dużą czerwoną cebulę. 

Kroimy grzyby na pół i podsmażamy je przez chwilę na zwykłym roślinnym oleju. Odsączamy je dokładnie i umieszczamy w wyparzonym słoiku. Następnie zalewamy je marynatą powstałą na bazie oleju lnianego, sosu sojowego, octu i gorącej wody. Dodajemy do niej przyprawy, pokruszone wodorosty i pokrojoną w piórka cebulę. Umieszczamy słoik w lodówce. Marynujemy grzyby przez około dwie doby.  

Smacznego!

@kuchniawzieleni
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis