Pierogami nie sposób się znudzić. Istnieje niezliczona ilość ich wariacji, jako że zajada się je na całym świecie. Ich amatorzy koniecznie powinni włączyć do swojego jadłospisu obłędnie pyszne dim sum i ravioli. Pierogi z Chin, czy Włoch to po prostu gratka dla wszystkich pierogożerców. Przygotowuje się je banalnie prosto.
Chińskie pierożki dim sum
Mieszkańcy Chin wprost przepadają za pierogami. Wielu z nich nie wyobraża sobie tygodnia bez uraczenia się smakowitymi pierożkami określanymi mianem dim sum. Ich sekretem jest rozpływające się w ustach ciasto i bardzo charakterystyczny farsz. Chociaż istnieje w wielu odmianach, wyróżnia go jedna rzecz.
Otóż w niezwykle wyrafinowany sposób łączą się nim rozmaite smaki. Wgryzając się w dim sum zanurzone wcześniej w sosie sojowym, poczujemy przyjemną kompilację pikanterii, słodyczy, słoności oraz orzeźwiającej kwasowości. To kwintesencja orientalnej maestrii i najlepsza odmiana, w jakiej może występować kuchnia chińska.
Jako że wywodzące się z Kantonu dim sum gotuje się na parze, są lekką przekąską idealną zarówno na lunch, obiad, jak i późniejszą kolację. Aby je przygotować, powinnyśmy mieć pod ręką 300 g przesianej mąki pszennej, 180 ml ciepłej wody i szczyptę soli morskiej. Farsz powstanie z 3 szalotek, 3 marchewek, sporej garści kolendry, papryczki chili i kawałka imbiru. Dodajmy do niego także 200 g krewetek, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru, łyżkę sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i pieprz.
Kroimy warzywa, podsmażamy je, jak i krewetki, potem doprawiamy. Wyrabiamy ciasto, po czym odkładamy je na 30 minut. Rozwałkowujemy je i wycinamy w nim kółka. Umieszczamy w nich po łyżce farszu. Składamy je w sakiewki i gotujemy przez 10 minut na parze.
![](https://stylowi.pl/mag/wp-content/uploads/2024/03/rohan-p-ar6SkHX8kWI-unsplash_Easy-Resize.com_-739x1024.jpg)
Włoskie pierogi ravioli
Ravioli to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Mieszkańcy malowniczego Półwyspu Apenińskiego raczą się nim już od XIV stulecia. To zatem jedna z najstarszych włoskich potraw, która przez wieki w ogóle nie straciła na popularności. Po dziś dzień ravioli traktuje się jak comfort food, czyli jedzenie fenomenalnie poprawiające samopoczucie. Podobnie jak w przypadku dim sum, nie sposób określić, ile dokładnie ich odmian występuje. Mówi się, że każda mamma, jak i szef kuchni ma na nie swoją sekretną recepturę. Szczególnie warto wypróbować tę z ricottą, parmezanem i przyjemną nutą tymianku. Dodajmy do niej też orzechy włoskie.
Aby zrobić ravioli, przygotujmy 300 g przesianej mąki pszennej, szczyptę soli morskiej, 3 jajka w rozmiarze L oraz 4 łyżki wody. Nadzienie uzyskamy, łącząc garść rozdrobnionych orzechów włoskich, 100 g parmezanu, 100 g ricotty, 3 łyżki zielonego pesto, 3 łyżki octu balsamicznego i listki z trzech gałązek tymianku.
Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na dwa cienkie placki. Nakładamy do nich w odstępach po łyżce farszu. Nakrywamy je warstwą ciasta. Wycinamy z niego nieduże prostokąty lub koła i łączymy brzegi. Wrzucamy ravioli do wrzątku. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
![](https://stylowi.pl/mag/wp-content/uploads/2024/03/valentina-perez-hf5Y4kXuZhk-unsplash_Easy-Resize.com_-819x1024.jpg)