Przepisy na wiśniowe smakołyki

@marissamakes

Soczyste, niebywale aromatyczne wiśnie już wieków inspirują cukierników i kucharzy na całym świecie. Swoją słodyczą i subtelną kwaskowatością wręcz genialnie uzupełniają wypieki i desery. Oto receptury na te, które warto wypróbować. Ich smak nie ma sobie równych. Co więcej, robi się je banalnie prosto. Zawsze wychodzą perfekcyjne i pyszne.

Wiśniowa magia

Wiśnie to z całą pewnością owoce niezwykłe. Co ciekawe, zajadano się nimi już w dobie antycznej. Pojawiały się jako rarytas na osławionych rzymskich ucztach wyprawianych przez arystokratów. Przez wieki były uważane za symbol luksusu, ale też i romantyzmu. Uważano je za nadzwyczaj skuteczny afrodyzjak. W średniowieczu zaczęto traktować je nie tylko jako smakołyk, ale również jako lekarstwo. Miały fenomenalnie łagodzić bóle stawów i leczyć bezsenność. Współczesne badania potwierdzają, że ich regularne spożywanie pomaga w tychże polach.

Szczególnym poważaniem darzyli je mieszkańcy Iranu i Turcji, dziś jednego z największych producentów wiśni na świecie. W ślad za nimi poszli Francuzi i Brytyjczycy. Dziś są jednymi z najbardziej lubianych i docenianych owoców w europejskiej kuchni. Obok wiśniowych deserów naprawdę nie sposób przejść obojętnie. 

@willfrolicforfood

Pistacjowo-wiśniowe ciasto

Jeśli nie wiesz, jaki wypiek przygotować dla swojej rodziny czy gości, postaw na smakowite ciasto pistacjowo-wiśniowe. Zawsze błyskawicznie znika ze stołu. Do jego upieczenia będziesz potrzebowała składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 140 g cukru do wypieków, 3 jajka o wielkości L, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, szczypta soli morskiej, skórka starta z połowy cytryny, 3 łyżki pasty pistacjowej, garść drobno pokrojonych niesolonych pistacji.

Polewa powstanie z tabliczki rozpuszczonej białej czekolady, 2 łyżek śmietanki 30% i 50 ml soku wyciśniętego z wiśni. Zmiksuj składniki. Piecz ciasto przez 50 min w temperaturze 180 stopi. Potem ozdób je polewą, pistacjami i świeżymi owocami.    

@marissamakes

Francuska tarta z wiśniami

Mając pod ręką wiśnie, warto pokusić się także o upieczenie pewnego kultowego francuskiego ciasta. Mowa o tarte aux cerises. To jeden z klasyków, dzięki którym kuchnia francuska została spopularyzowana na całym świecie. Połączenie kruchego maślanego ciasta i wiśni naprawdę nie ma sobie równych.

Do przygotowania kruchego ciasta będziesz potrzebowała składników, takich jak: 250 g mąki pszennej, 150 g dobrze schłodzonego masła, 4 łyżki cukru pudru, duże zimne jajko i szczypta soli morskiej. Nadzienie powstanie ze składników, takich jak: 500 g wiśni bez pestek, 100 g brązowego cukru, ziarenka z laski wanilii. 

Bardzo szybkimi ruchami zagnieć składniki na ciasto aż do powstania jednolitej masy. Kulę ciasta owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę. Potem podziel ją na dwie części. Rozwałkuj spód. Wyłóż go owocami posypanymi cukrem i ziarenkami wanilii. Górę wypieku ozdób paskami z ciasta ułożonymi w motyw szachownicy. Piecz go przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

@marissamakes
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis