Pyszne rozgrzewające napary

@helloglow

Jesień rozpoczęła się już na dobre. Jak przygotować swój organizm na dni, w których uprzykrza nam życie marznący deszcz, wiatr i przejmujący chłód? Koniecznie zacznijmy regularnie pić rozgrzewające napary. Świetnie wzmocnią naszą odporność, a ponadto równie skutecznie wpłyną na samopoczucie. Są pyszne i zdrowe!

Napar imbirowy z kurkumą i przyprawami korzennymi

Jaki napój powinien zająć szczególne miejsce w naszym jesiennym jadłospisie? Jeśli chcemy zbudować fantastyczną odporność i dodać sobie witalności, każdego dnia serwujmy sobie napar imbirowy z kurkumą, cytryną, miodem i aromatycznymi przyprawami korzennymi. Zachwyca orzeźwiającym smakiem i nadzwyczaj apetycznym wyglądem. Idealnie rozgrzewa nawet w największy jesienny chłód. 

Co ciekawe, niesamowite właściwości kurkumy i imbiru doceniano już w dobie starożytnej. Stosowano je od tysiącleci w ajurwedzie i medycynie chińskiej. Co jest w nich tak niezwykłego? Zarówno kurkuma, jak i imbir posiadają bardzo silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Dzięki nim możemy zatem wspomóc leczenie stanów zapalnych i uchronić się przed zachorowaniem na wiele groźnych schorzeń, w tym nowotwory oraz choroby serca. To nie wszystko. Wyciągi z ich korzeni poprawią humor, niwelują stres, a ponadto fenomenalnie wpływają na kondycję cery. Poza tym świetnie wzbogacają smak potraw i napojów. 

Przygotujmy więc ulubiony kubek (najlepiej przezroczysty, jako że napar ma piękny energetyczny odcień). Zalejmy około trzycentymetrowy korzeń imbiru gorącą wodą. Wcześniej ponakłuwajmy go w kilku miejscach nożem. Nakryjmy kubek i odczekajmy pięć minut. Następnie dodajmy do naparu łyżkę stołową miodu, łyżeczkę kurkumy, szczyptę pieprzu, cynamonu i kardamonu oraz gruby krążek cytryny.

@helloglow

Napar hibiskusowy z pomarańczą i rozmarynem

Kolejnym zdrowym i przede wszystkim pysznym naparem, który umili nam jesienne słotne dni, jest ten z hibiskusem. Urokliwe kwiaty malwy sudańskiej posiadają jedyny w swoim rodzaju szlachetny karminowy odcień i masę intrygujących właściwości. Tak, hibiskus z całą pewnością potrafi niemało.

Przede wszystkim skutecznie rozprawia się ze stanami zapalnymi. Obniża poziom cukru we krwi, stabilizuje ciśnienie tętnicze i doskonale wpływa na proces trawienia. Oprócz tego wzmacnia system odpornościowy. Jakby tego było mało, oczyszcza skórę i genialnie ją odmładza. Jest bowiem naturalnym źródłem kwasów AHA znanych z tego, że pomagają niwelować przebarwienia cery i usuwają martwe komórki naskórka. Oprócz hibiskusa w naparze znajdą się też równie zdrowe pomarańcze, miód i rozmaryn. 

Do przygotowania naparu będziemy potrzebowały składników, takich jak: łyżeczka suszu z hibiskusa, gałązka świeżego rozmarynu, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, odrobina skórki startej z pomarańczy, łyżka miodu, trzy goździki, szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej. Zalejmy susz hibiskusowy, goździki i rozmaryn gorącą wodą. Nakryjmy kubek. Po czterech minutach dodajmy do niego resztę składników.

Smacznego!

@unsplash(lpavlikova)
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis