Letnie obiady dla każdego. Podpowiedzi

@halfbakedharvest

Latem nasz apetyt na życie rośnie. Wraz z nim rośnie apetyt na jedzenie! Bywa jednak i tak, że wysokie temperatury nie pozwalają nam swobodnie cieszyć się naszymi ulubionymi przysmakami. Letnie menu powinno być więc nie tylko smaczne, ale również dopasowane do panujących na zewnątrz warunków. W tym okresie rezygnujemy więc z ciężkich, smażonych obiadów, parującego gulaszu czy bigosu i tłustych rosołów. Stawiamy raczej na dania lekkie, takie, które będą się sprawnie trawić i nie obciążą układu pokarmowego. Oto kilka pomysłów na przepyszne, zdrowe i pożywne letnie obiady dla każdego!

Sałatki – lekkie i zdrowe

Letnim daniem, które cieszy się – i słusznie – ogromną popularnością, jest sałatka. A właściwie sałatki! Bo wariacji na temat tej pysznej, pożywnej i zdrowej potrawy są dosłownie tysiące. Oczywiście możemy stawiać na klasyczną, lekką sałatkę grecką z dodatkiem prawdziwego sera feta, soczystych pomidorów malinowych i oliwek oraz cebuli. Odpowiednio duża porcja bez problemu zaspokoi nawet największy głód! 

@kwestiasmaku

Doskonale sprawdzi się też sałatka Cezar z dodatkiem kawałków soczystego kurczaka. Uwaga – tym daniem naprawdę można się najeść. Grzanki i mięso czynią ją niezwykle sytą, letnią potrawą. To idealna opcja dla osób, które nie są fanami wyłącznie roślinnych przekąsek, ale nie chcą sięgać po klasyczne połączenie kotleta i ziemniaków. Zielona, chrupiąca sałata rzymska, kurczak i aromatyczny sos z czosnkiem i sokiem z cytryny to danie doskonałe na ciepłe, letnie dni. Sięgajmy również po niebanalne fuzje smaków. Do sałatki z pomidorami dorzućmy pokrojonego w kostkę arbuza, a fetę połączmy z truskawkami. Bawmy się też sosami – oczywiście klasyczny vinegret sprawdzi się zawsze i wszędzie, ale doskonałym, lekkim pomysłem jest również oliwa z dodatkiem soli. Do sałatek dorzucajmy nasiona chia lub mielony ostropest, które dodatkowo zadbają o nasze zdrowie i samopoczucie. 

Słodkie naleśniki na wakacyjny obiad

Łasuchy na pewno pokochają letnie wersje klasycznych naleśników. Jedzmy je na słodko, dorzucając do naszego dania garść ulubionych owoców. Idealnie sprawdzą się w tej roli maliny, porzeczki, borówki i jagody, które możemy też dodać do farszu na bazie słodkiego twarożku. Klasyczne naleśniki z dżemem wzbogaćmy o świeże truskawki i posypmy prażonymi orzeszkami. Jeśli marzy nam się czekoladowa rozkosz, postawmy na samorobną nutellę na bazie awokado, banana, orzechów i miodu. Będzie zdecydowanie zdrowiej, a jak smacznie! Naleśniki w wakacyjnej odsłonie mają być kolorowe, pożywne i pełne owocowych aromatów. Mają nam dodać energii, a nie wysłać natychmiast na popołudniową drzemkę. 

@anamarisworld

Grillowanie inaczej

Czymś, co nieodłącznie kojarzy nam się z letnimi obiadami, jest grill. Grillujemy już od początku maja, rozpoczynając sezon na smażone kiełbaski i karkówki. Ale do grilla możemy podejść też bardziej nowocześnie i zdecydowanie zdrowiej. Sięgajmy po warzywa i produkty wegetariańskie oraz wegańskie, które stanowią odżywczą alternatywę dla tradycyjnej kiełbasy. Grillowany ser halloumi, plastry cukinii w ziołach, ziemniaki z dodatkiem lekkiego twarożku, burgery z buraków czy pełne warzyw i grzybów szaszłyki – wszystkie one sprawdzą się doskonale na letnie obiady. 

@halfbakedharvest

Do dań z grilla przygotujmy lekkie, delikatne sosy. Vinegret z dodatkiem natki pietruszki, bazyliowe pesto, lekka oliwa z oliwek z czosnkiem i papryką – wszystkie te dodatki sprawią, że nasze dania nabiorą aromatów i smaków kojarzących się jednoznacznie z wakacjami!

Włoskie przysmaki na polskim stole

Teraz coś dla fanów makaronów. Włoskie przysmaki już na dobre rozgościły się w polskich kuchniach. Nie musimy z nich rezygnować nawet latem! Postawmy jednak na lżejsze, warzywne dodatki, rezygnując z ciężkich, mięsnych sosów. Idealnym daniem na letni dzień jest makaron z pesto i łososiem. Podawany z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i prażonymi orzechami będzie stanowił niezbędny do letnich przygód zastrzyk energii i witalności. 

@codojedzenia

Miłośnicy pomidorowych sosów również znajdą coś dla siebie wśród letnich przysmaków. Sos z dodatkiem suszonych na słońcu pomidorów, ze świeżą bazylią i serem mozzarella to prawdziwy rarytas. Sięgajmy po niego zawsze wtedy, gdy poczujemy większy głód! Porcja tej potrawy bez problemu nasyci nas przynajmniej na kilka godzin. I, co ważne, dostarczy organizmowi niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia składników. 

Klasyka polskiej kuchni

Mówiąc o letnich obiadach, nie sposób nie wspomnieć o absolutnym klasyku polskiej kuchni, czyli młodych ziemniaczkach z dodatkiem fasolki szparagowej i jajkiem sadzonym. Któż z nas nie zajadał się tym przysmakiem na wakacjach u babci? Chyba żadne inne danie nie kojarzy się z latem tak jednoznacznie jak to tradycyjne połączenie. Wszystkie smaki doskonale się tutaj uzupełniają, sprawiając, że jedzenie staje się prawdziwą ucztą. Obiad powinniśmy jeść oczywiście w towarzystwie rodziny i przyjaciół, najlepiej przy dużym stole ustawionym w ogrodzie – tego doznania nie da się niczym zastąpić! 

@anamarisworld

W jedzeniu często nie chodzi bowiem o samą potrzebę dostarczenia organizmowi kalorii, a o rytuał, który za nim stoi. Wspólnie spędzony przy letnim obiedzie czas to najlepsza okazja na budowanie więzi z rodziną, na wspomnienia, śmiech i radosne opowieści. Korzystajmy z lata przy zastawionym przysmakami stole, z ludźmi, których kochamy u boku. To najlepsza wakacyjna przygoda, jaką możemy sobie zafundować.

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis