Zastanawiasz się, w jaki sposób zadbać jesienią o swoją odporność? Chciałabyś cieszyć się witalnością i doskonałym samopoczuciem w chłodne ciemne dni? Koniecznie wprowadź do swojego jadłospisu smakowite sałatki z superfoods. Działają jak bomba witaminowa. Mają fantastyczny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i urodę.
Sałatka z brukselką, dynią i tofu
Jaką sałatkę czym prędzej wprowadzić do swojego jesiennego menu? Nawet najwybredniejsi smakosze zachwycą się tą z brukselką oraz dynią. Oba warzywa z całą pewnością zasługują na miano superfoods. Kryją się w nich niezliczone cenne składniki.
Zacznijmy od brukselki, w której można odnaleźć wielką ilość witaminy C i K, folianów, beta-karotenu, potasu, fosforu, magnezu, jak i wapnia. Daleka kuzynka brokułu, kapusty i kalafiora zawiera niezwykle silne antyoksydanty. Skutecznie chroni zatem komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez niebezpieczne wolne rodniki. Trzeba również wspomnieć, że antyoksydanty odgrywają arcyważną rolę w prewencji chorób przewlekłych, takich jak schorzenia serca, cukrzyca typu 2 oraz niektóre nowotwory.
Dynie obfitują z kolei w witaminę A, C, te z grupy B oraz potas, cynk, żelazo i fosfor. Także potrafią niemało. Genialnie opóźniającą procesy starzenia i wspierają ochronę przed chorobami przewlekłymi. Regulują metabolizm, wzmacniają odporność i świetnie wpływają na oczy. Jeżeli brukselkę i dynię upiecze się, uprzednio skrapiając je mieszaniną oliwy, musztardy, miodu, soli morskiej i marokańskiej przyprawy harissy, zyskują niebywały smak i aromat.
Po upieczeniu zmieszajmy je wraz z kolejnym smakołykiem z elitarnej grupy superfoods, czyli pestkami granatu i smażonym tofu w panierce z mąki kukurydzianej. Świetnie sprawdzą się tu również orzechy, na przykład włoskie, nerkowce lub pekany. Serwujmy sałatkę na ciepło. Przed podaniem polejmy ją delikatnie pikantną oliwą z nutą chili i sokiem z cytryny.

Azjatycka sałatka z kapustą pak choi
Kolejną sałatką, którą warto wypróbować, jest ta w azjatyckim klimacie. Nie sposób nie zachwycić się jej wyrafinowanym i jedynym w swoim rodzaju smakiem. To zaś zasługa pewnych orientalnych składników. Dorzuca się do niej bowiem soczyste dojrzałe mango, sok z limonki, a także chrupiącą kapustę pak choi. Jest bardzo syta ze względu na dodane do niej pieczone ziemniaki.
Za niewątpliwe superfoods można uznać w w tym przypadku mango i pak choi nierzadko określany jako kapusta chińska. Pak choi ma zbawienny wpływ na kości i stawy. Regeneruje je i wzmacnia. Wspiera gęstość kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy. Wygładza skórę i poprawia nastrój. Mango wzmaga produkcję kolagenu, przyczyniając się do perfekcyjnego nawilżenia naszej cery. Działa antynowotworowo i przeciwzapalnie.
Głębię smaku zapewniają sałatce charakterystyczne dla kuchni południowoazjatyckiej przyprawy: trawa cytrynowa, kurkuma, imbir, kardamon, chili i nasiona kolendry. Podkręca się ją też pastą z tamaryndowca i sosem sojowym. Wszystkie te składniki miesza się wraz olejem sezamowym, tworząc uzależniająco pyszny dressing.
