Pyszne śródziemnomorskie sałatki

@blissfulbasil

Co w upalne dni lubią jeść mieszkańcy południowych regionów Europy? Stronią wtedy zazwyczaj od treściwych, bardzo kalorycznych dań. Ich ulubionymi posiłkami stają się sałatki. Smakosze z malowniczej Prowansji, Kampanii i Sycylii na pewne przepisy stawiają regularnie. Oto sałatki, które uwielbiają kosztować letnią porą. 

Sałatka z komosą ryżową, świeżymi ziołami i piklami

Mieszkańcy zachwycającego spektakularnymi krajobrazami Śródziemnomorza mają wielką słabość nie tylko do past, czy wytrawnych tart. Francuzi i Włosi z południa uwielbiają zajadać także superzdrowe sałatki. Nierzadko dodają do nich jak największą ilość superfoods. Do tej elitarnej grupy na pewno zalicza się komosa ryżowa, czyli innymi słowy quinoa. 

Tę pochodząca z regionu Andów kaszę w Ameryce Południowej uprawiano już ponad pięć tysięcy lat temu. Nazywano ją często złotem Inków. Po stuleciach zapomnienia nieoczekiwanie zdobyła wielką popularność na całym świecie. Wszystko dzięki temu, że zawiera gigantyczną ilość cennych składników odżywczych. Mnóstwo w niej witamin, minerałów, jak i odmładzających nasze ciała antyoksydantów.

Smak sałatek z komosą fantastycznie wzbogacają świeże zioła – szałwia, tymianek i kolendra. Podkręcają go także rozmaite pikle, na przykład marynowana czerwona cebula. Poza nimi dodajmy do niej orzechy, kolorowe marchewki, figi i ulubiony ser.

Włosi chętnie widzieliby na swoich talerzach mozzarellę lub gorgonzolę. Francuzi z kolei aromatyczny roquefort bądź camembert. Skropmy sałatkę wykwintnym dressingiem na bazie oliwy, soku z cytryny, miodu, świeżo zmielonego kolorowego pieprzu oraz musztardy diżońskej. 

@donnahay

Kultowa sałatka nicejska

Południowcy ze słonecznego Lazurowego Wybrzeża nie wyobrażają sobie lata bez regularnego pałaszowania sałatki nicejskiej. Nic dziwnego, że salade Niçoise to jedna z ulubionych przekąsek Francuzów. Jest wprost uzależniająco pyszna. Jej intrygującym, pełnym umami wyrafinowanym smakiem nie sposób się znudzić nawet, jeżeli zajada się ją z dużą częstotliwością. Co jest tak szczególnego w owej recepturze, która powstała w Prowansji już u progu XIX stulecia?

Pierwsze skrzypce grają w niej nader apetyczne składniki, takie jak jajka, oliwki, fasolka szparagowa, fileciki anchois, świeży ogórek oraz tuńczyk. Pasują do siebie wręcz idealnie. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest zadbanie o jak najwyższą jakość składników. Kolejną arcyważną rzeczą jest pamiętanie o tym, że jajek w żadnym razie nie można przegotować. Żółtka obowiązkowo muszą być aksamitnie płynne.

Trzeba nadmienić, że istnieje niemała liczba wariantów sałatki nicejskiej. Każdy francuski szef kuchni ma własny sekret sprawiający, że jest jedyna w swoim rodzaju. Zdarza się, że jest to hojna ilość pieczonego czosnku rozgniecionego na pastę. To składnik, który wynosi na smakowe wyżyny dressing. Najlepiej dodać do niego również świeży rozmaryn, świeżo zmielony zielony pieprz i domowy majonez z orzeźwiającą cytrusową nutą.  

@saveur
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis