Zachwycające smaki orientu na Twoim stole

@burczymiwbrzuchu

Kuchnia orientalna jak mało która potrafi zniewalać zmysły, kusząc jedynymi w swoim rodzaju aromatami. Wprowadzenie jej do diety będzie zatem nie tylko przyjemnym urozmaiceniem, ale i prawdziwą kulinarną przygodą. Co ważniejsze, podobnych przygód możemy odbywać niezliczoną ilość, tak bogaty w tradycje i różnorakie smaki jest Daleki Wschód. Uraczmy więc nasze podniebienia zachwycającymi daniami wywodzącymi się z kuchni tajskiej, chińskiej, wietnamskiej, indyjskiej oraz japońskiej. Czas na orientalną ucztę!

Orientalna uczta w domowym zaciszu

Jeśli dotychczas zwykłyśmy pałaszować orientalne pyszności jedynie w restauracjach, myśląc że ich przygotowanie wymaga mnóstwo czasu i specjalnych umiejętności, to raz na zawsze wyprowadźmy się z tego błędu. Jeśli tylko mamy chęci do tego, by zajadać dalekowschodnie przysmaki częściej aniżeli sporadycznie na wyjściach do knajp je serwujących, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby stać się mistrzyniami w gotowaniu ich w domowym zaciszu.

Gdy tylko zaczniemy trzymać się zasad objaśnionych w przepisach, a uprzednio zorientujemy się w niekiedy dość nietypowych, ale obecnie bardzo łatwo już dostępnych składnikach, gotowanie na modłę orientalną przyjdzie nam z łatwością. Jeżeli przeraża nas nieco ogrom wiedzy kulinarnej, jaka obejmuje orientalne smaki i potrawy, a także gdy nie chcemy za jednym razem robić zakupów składników i przypraw potrzebnych do przygotowania interesujących nas dań z odmiennych geograficznie azjatyckich obszarów, na początek zdecydujmy się na jeden kraj. Oto jedne ze sztandarowych dań orientu, które z pewnością zachwycą naszych domowników, jak i gości oraz sprawią, że staną się wielkimi fanami kuchni dalekowschodniej, nawet jeśli dotychczas nie należała do ich ulubionych.

@kaszamanna

Japońska zupa miso 

Miso, a dokładnie miso shiru to absolutny japoński klasyk, którego koniecznie trzeba spróbować. Oprócz tego, że jest zupą pyszną, bardzo atrakcyjną wizualnie, to i zdrową. Sprawdza się idealnie w stanach spadku energii oraz gdy czujemy, że lada moment schwyci nas w swe nieprzyjemne szpony przeziębienie. Miso świetnie rozgrzewa i momentalnie potrafi postawić człowieka na nogi. Jak się zabrać za jego przygotowywanie? Przede wszystkim do naszej listy zakupów dopiszmy pastę miso, której owa zupa zawdzięcza swoją nazwę. Oprócz niej będą nam potrzebne także glony wakame, tofu, sos sojowy, cebulka dymka, kiełki soi, szczypior, sezam, pokrojona w cienkie słupki marchew, pasta chili oraz grzyby shitake. Do przygotowanego bulionu (najlepiej japońskiego dashi, który można zakupić w wersji sproszkowanej) możemy dodać także makaron ryżowy, jajko, krewetki, czy łososia. Składniki układamy w misce tak, aby powyodrębniały się plany i aby wszystkie pyszności były widoczne już na pierwszy rzut oka.

@cookmagazine

Indyjski kurczak tikka masala

Kuchnia indyjska święci triumfy na całym świecie, również i w Polsce. Nietrudno się temu dziwić, ponieważ ma w sobie coś naprawdę szczególnego. Ciężko bowiem o kuchnię bardziej aromatyczną i oryginalną. Jednym z ukochanych dań wywodzących się z egzotycznych Indii jest kurczak tikka masala. To nic innego jak kawałki kurczaka zamarynowanego uprzednio w jogurcie oraz specjalnej mieszance przypraw, jaką nazywa się garam masalą, a w której skład wchodzi między innymi imbir, kmin rzymski, cynamon, papryka chili, czy kolendra. Potem zgrillowane kawałki kurczaka lądują w sosie pomidorowym z nutą czosnkową, obsypane świeżą kolendrą, prażonymi orzechami nerkowca, z kleksem kremowego jogurtu naturalnego i podawane wraz z chlebkami naan bądź ryżem.

@camillestyles

Chiński makaron w sosie słodko kwaśnym

Chińczycy uwielbiają makarony, a jednym z najpopularniejszych dań, gdzie makaron gra główną rolę jest kurczak lub wołowina w sosie słodko kwaśnym. Ów sos idealnie sprawdzi się także w wersji wegetariańskiej, do której możemy dodać na przykład wędzone tofu. Do przygotowania potrzebny nam chiński makaron jajeczny lub ryżowy, kurczak lub wołowina, ananas z puszki, papryka czerwona i żółta, cebula, czosnek, szczypior, ocet ryżowy, odrobina chili i sporo pieprzu, sos sojowy, przecier pomidorowy, olej sezamowy, sezam i skrobia kukurydziana. Do ugotowaniu makaronu i podsmażeniu wymienionych składników, które utworzą przy pomocy soku z ananasa pyszny, gęsty sos nasz dom wypełni kuszący zapach, dzięki któremu poczujemy się, jak byśmy uczestniczyli w orientalnej wyprawie marzeń.

@cookmagazine

Tajska zupa kokosowa

To bazujące na mleku kokosowym danie to uczta dla zmysłów, zarówno dla oczu, jak i smaku. Kolejną jego wielką zaletą jest to, że bardzo łatwo można je przygotować. Do bulionu wystarczy dodać żółtą pastę curry wraz z smażoną wraz z nią cebulą dymką, czosnkiem, chili i imbirem, trawę cytrynową, liście limonki kaffir, puszkę mleka kokosowego, kapkę sosu rybnego, jak i sojowego oraz dowolne warzywa, jak cukinię oraz paprykę, a także inne dodatki, na jakie mamy akurat danego dnia chęć – krewetki, kurczaka, czy tofu. Energetycznie żółtą zupę posypujemy przed podaniem szczypiorem oraz świeżą kolendrą i skrapiamy limonką, dzięki czemu zyska jeszcze więcej świeżości. Jeśli jesteśmy szczególnie głodne możemy zjeść ją wraz ryżowym lub sojowym makaronem.

@missberry
Tagi: , , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis