Wśród wiosennych obiadów tego roku królować będą makarony. Na tej prostej bazie można stworzyć dziesiątki ciekawych, przepysznych propozycji. Do makaronów dodajemy warzywa, owoce, mięso, dowolne przyprawy. Mieszamy smaki, szukamy połączeń, które najbardziej nam odpowiadają. Ogromną zaletą takich dań jest też prostota ich przyrządzenia. Nawet nieszczególnie zaawansowany w umiejętnościach kucharz bez problemu poradzi sobie z przygotowaniem takiego pysznego obiadu. Na jakie smaki stawiać? Które kompozycje wybierać tej wiosny? Oto nasz subiektywny przegląd najlepszych pomysłów na makarony!

Jedną z najpyszniejszych i najzdrowszych wiosennych przekąsek każdego roku są zielone szparagi. Możemy je jadać w dziesiątkach różnych odsłon, a jedną z nich jest przepyszny, majowy makaron ze szparagami. Wybierzmy makaron penne lub większe muszelki – taki typ najlepiej sprawdzi się przy takim dodatku. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle lub z kosteczkami boczku. Dodajemy pieprz i sól. Potem wszystko łączymy z makaronem i posypujemy startym parmezanem. Gotowe! Odżywczy, zdrowy, pyszny obiad gotowy.

Szparagi możemy też połączyć klasycznie z szynką parmeńską lub innym typem długodojrzewającej wędliny. W tej kompozycji dobrze zagra pełnoziarnisty makaron – dużo zdrowszy i bogaty w błonnik odpowiednik klasycznego, białego produktu. Całość możemy posypać sezamem i zaserwować z idealnie usmażonym jajkiem sadzonym.
Makarony wiosenne to również te inspirowane Azją. Makaron ryżowy czy sojowy stworzą doskonałą bazę dla lekkich i pożywnych dań prosto z kuchni tajskiej i japońskiej. Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste i szybkie – na patelnie wrzućmy ulubione warzywa, podsmażmy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przyprawmy czosnkiem, białym pieprzem, solą i papryczką chilli. Mieszankę warzyw dusimy do zmięknięcia. W tym czasie makaron zalewamy wrzątkiem na około 5 minut. Po napęcznieniu dorzucamy go do warzyw na patelni, podsmażamy. To by było na tyle. Wystarczy chwila, by przygotować doskonałe danie dla nas i dla naszych najbliższych. Podobne danie możemy również przygotować w wersji wegetariańskiej. Zrezygnujmy z kurczaka na rzecz roślin strączkowych lub uniwersalnego tofu. Egzamin zdadzą również pieczarki i bakłażan.

Wśród wiosennych przysmaków prym wiodą warzywa. Używajmy ich maksymalnie dużo, bo to prawdziwa witaminowa bomba idealna na wzmocnienie organizmu i dodanie sobie energii. Im więcej warzyw jemy, tym lepiej dla naszego zdrowia. Możemy je wykorzystać również przy sosach do makaronów. Przepysznym rozwiązaniem na szybkie danie będzie sos z pieczonych warzyw – aksamitny, aromatyczny, zdrowy!

Przygotujmy do niego puszkę pomidorów, pomidorki koktajlowe, cebulę, paprykę, drylowane oliwki. Wszystko to układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Całość przyprawiamy i blendujemy na jednolitą masę. Łączymy z makaronem i… gotowe! Możemy jeść taki makaron zarówno na obiad, jak i na kolację, dzielić się z nim z dziećmi, ukochanym i przyjaciółmi. Bez wątpienia posmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań.
A może tak odrobina wiosennego szaleństwa? Pesto z brokułów z sezamem? Dlaczego nie! Mieszanka taka sprawdzi się idealnie w lekkich, pożywnych przepisach dla wegetarian i będzie urozmaiceniem codziennej diety. To prawdziwa bomba zdrowia. W potrawie znajdziemy cały zestaw niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Poza smakiem dostajemy więc zastrzyk energii i witalności.

Śmiało możemy łączyć ze sobą produkty, których dotąd nie jadaliśmy w podobnych zestawieniach. Brokuły, kalafior czy bakłażan mogą stworzyć doskonałą bazę do wiosennych sosów. Dorzucając do nich świeże zioła, kreujemy mieszanki pełne dobroczynnych minerałów i, co równie ważne, zaskakujących aromatów. Pesto z brokuła to dopiero początek naszej przygody z nowymi smakami. Możemy przygotować je również z liści rzodkiewki, pietruszki czy buraka. Odrobina oliwy, orzeszki i blender – tyle wystarczy, by w kilka minut stworzyć przepyszny, witaminowy sos do makaronu.
Sięgajmy też po sprawdzoną klasykę, którą możemy doprawić nowoczesnym twistem. Makaron z sosem bolońskim wzbogaćmy o zielony groszek, a klasyczną carbonarę o odrobinę siekanego drobno pora. Nie żałujmy warzyw i świeżych ziół – sprawią, że każde danie nabierze wyjątkowego smaku. Najlepiej zaopatrzyć się w świeże zioła w doniczkach, które będą zdobić półki naszej kuchni i, jednocześnie, wspomagać na bieżąco nasze zdrowie i samopoczucie.

Na gotowy już makaron z sosem rzućmy garść posiekanej natki pietruszki, kolendry lub kilka listków bazylii. Nic nie zastąpi zapachu i smaku świeżych, zielonych dodatków. Wybierajmy je zgodnie z własnym gustem i typem dania, które przygotowujemy. Do azjatyckich makaronów najlepsza będzie charakterystyczna w smaku kolendra, a do tradycyjnego makaronu z prawdziwkami – garstka świeżej pietruszki.
Na koniec coś dla miłośników eksperymentów i zadeklarowanych wegetarian. Przed państwem makaron z cukinii! Tak – nie z cukinią, a z cukinii! Do stworzenia tego przepysznego dania wystarczy blender z odpowiednią końcówką lub sprawne dłonie i bardzo ostry nóż. Można też skorzystać z obieraczki do warzyw – pokrójmy nią całe warzywo, tworząc długie, wąskie paski przypominające właśnie makaron. Tak przygotowany smakołyk wystarczy wrzucić na patelnię lub zaparzyć we wrzątku – wystarczy chwila, by nabrał sprężystości i smaku. Makaron z cukinii idealnie zgrywa się z klasycznym sosem śmietanowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Oto idealny, wiosenny talerz!
