Raczenie się rozmaitymi smakołykami na świeżym powietrzu niewątpliwie należy do jednych z największych letnich uciech. Wielu amatorów tejże aktywności jest zdania, iż przyjemność ta jest nawet i jeszcze większa, gdy owe frykasy dostały apetycznie zgrillowane. Oto najbardziej smakowite pomysły na przekąski z grilla, które uczynią nasze letnie biesiady ucztami marzeń.
Krewetkowe szaszłyki z musztardową nutą i rozmarynem
Grillowane krewetki to coś, co może stać się absolutnym przebojem każdej grillowej biesiady. Świetnym pomysłem, który można uznać również za szalenie praktyczny, a zarazem zwiększający walory wizualne tejże przekąski, jest zrobienie z krewetek apetycznych szaszłyków. Najlepiej kupić już oczyszczone krewetki. Przed zgrillowaniem zanurzmy je na pół godziny w marynacie, co pozwoli wydobyć z nich jeszcze więcej intensywnego smaku. Banalnym w przygotowaniu, a jednocześnie szalenie wykwintną marynatą idealnie do do krewetek będzie ta zrobiona z musztardy (na przykład francuskiej), miodu, rozgniecionego ząbku czosnku, soku z cytryny, soli, pieprzu oraz szczytny chili. Konsystencja marynaty powinna być nie za rzadka. Ostatnim krokiem przez wrzuceniem naszych szaszłyków na grilla jest obtoczenie ich w szalenie aromatycznym świeżym rozmarynie. Pamiętajmy, że grillując krewetki musimy bezwzględnie przestrzegać kulinarnych reguł. Czas grillowania krewetek nie może przekroczyć czterech minut, ponieważ staną się gumowate.

Jedną z najszybszych do przygotowania grillowych przekąsek, które usatysfakcjonują nawet najbardziej wymagające podniebienia, ą grillowane cukinie. Cukinie kroimy wzdłuż na plastry o grubości około jednego centymetra, a następnie smarujemy je dressingiem powstałym na bazie soku z cytryny lub limonki oraz miodu. Następnie oprószamy je solą i pieprzem i grillujemy aż do powstania na ich powierzchni apetycznych grillowych pasków. Przed podaniem możemy skropić je ponownie dressingiem i posypać drobno pokrojoną pietruszką.

Mistrzowskie szaszłyki i sałatka dla najwybredniejszych smakoszy
Szaszłyki z kurczaka i bakłażanowo paprykowa sałatka podawane wraz z greckim sosem tzatziki to grillowa propozycja, która zaspokoi potrzeby zarówno największych smakoszy, jak i łakomczuchów. Wszystkie komponenty tej uczty pasują do siebie jak ulał i z pewnością uczynią z niej idealny letni posiłek – lekki, a zarazem syty. Pokrojonego w kostki kurczaka zostawiamy na dwie godziny w marynacie zrobionej z oliwy, kefiru, soku z cytryny, białego wina, miodu, świeżego tymianku, musztardy, soli i pieprzu. Po wyjęciu z niej, robimy z mięsnych kąsków szaszłyki, które powinniśmy grillować przez około pięć minut z obu stron. Szaszłyki zajadamy z sałatką powstałą z grillowanego bakłaża i papryki, które mieszamy wraz z krążkami czerwonej cebuli, polewając na koniec cytrynowo miodowym dressingiem z kroplą białego wina.

Letni deser marzeń – lody z grillowanymi brzoskwiniami i śliwkami
Grill może przydać się także i do przygotowywania deserów. Z całą pewnością możemy stworzyć z jego udziałem letni deser marzeń, czyli waniliowe bądź śmietankowe lody z grillowanymi brzoskwiniami i śliwkami. Efektem specjalnym będzie w nim przepyszna miodowa nuta. Owoce kroimy na połówki i pozbywamy się w nich pestek. Następnie delikatnie polewamy je miodem i grillujemy po dwóch stronach aż do pojawiania się na nich pasków. Gdy nieco przestygną, na wierzch każdej połówki nakładamy gałkę lodów, a potem posypujemy je miodowymi płatkami śniadaniowymi. Do zgrillowania, a następnie podania z lodowym deserem idealny będzie również ananas.

Słodkie papryczki nadziewane kozim serem
To grillowy rarytas, który zazwyczaj kradnie serca wszystkich zaproszonych na biesiadę. Nie może być inaczej, gdy na grilla wrzucamy słodkie papryczki w ujmujących kolorach, które zostały uprzednio nafaszerowane kozim lub owczym serem. Jedzmy je z bagietkami bądź ciabattami, skropione cytryną i posypane świeżym tymiankiem lub rozmarynem.

Grillowanie wydobywa z ziaren kukurydzy wręcz wyborny smak, a ponadto zyskuje ona nader apetyczny wygląd. Będzie on jeszcze ciekawszy, jeżeli nie oberwiemy kolb z liści, a odegniemy je do góry i zwiążemy sznurkiem. Zgrillowaną kukurydzą możemy podawać na wiele pysznych sposobów, na przykład posmarowaną masłem, oprószoną parmezanem i pokrojoną na niewielkie kawałeczki papryką chili i skropioną cytryną. Doskonale sprawdzi się również posmarowanie jej masłem czosnkowym i posypanie kawałkami fety.
