Stylowe grillowanie. Najlepsze pomysły na grillowe frykasy

@loveandlemons

Raczenie się rozmaitymi smakołykami na świeżym powietrzu niewątpliwie należy do jednych z największych letnich uciech. Wielu amatorów tejże aktywności jest zdania, iż przyjemność ta jest nawet i jeszcze większa, gdy owe frykasy dostały apetycznie zgrillowane. Oto najbardziej smakowite pomysły na przekąski z grilla, które uczynią nasze letnie biesiady ucztami marzeń.

Krewetkowe szaszłyki z musztardową nutą i rozmarynem

Grillowane krewetki to coś, co może stać się absolutnym przebojem każdej grillowej biesiady. Świetnym pomysłem, który można uznać również za szalenie praktyczny, a zarazem zwiększający walory wizualne tejże przekąski, jest zrobienie z krewetek apetycznych szaszłyków. Najlepiej kupić już oczyszczone krewetki. Przed zgrillowaniem zanurzmy je na pół godziny w marynacie, co pozwoli wydobyć z nich jeszcze więcej intensywnego smaku. Banalnym w przygotowaniu, a jednocześnie szalenie wykwintną marynatą idealnie do do krewetek będzie ta zrobiona z musztardy (na przykład francuskiej), miodu, rozgniecionego ząbku czosnku, soku z cytryny, soli, pieprzu oraz szczytny chili. Konsystencja marynaty powinna być nie za rzadka. Ostatnim krokiem przez wrzuceniem naszych szaszłyków na grilla jest obtoczenie ich w szalenie aromatycznym świeżym rozmarynie. Pamiętajmy, że grillując krewetki musimy bezwzględnie przestrzegać kulinarnych reguł. Czas grillowania krewetek nie może przekroczyć czterech minut, ponieważ staną się gumowate.

@heatherchristo

Cytrusowo-miodowe cukinie

Jedną z najszybszych do przygotowania grillowych przekąsek, które usatysfakcjonują nawet najbardziej wymagające podniebienia, ą grillowane cukinie. Cukinie kroimy wzdłuż na plastry o grubości około jednego centymetra, a następnie smarujemy je dressingiem powstałym na bazie soku z cytryny lub limonki oraz miodu. Następnie oprószamy je solą i pieprzem i grillujemy aż do powstania na ich powierzchni apetycznych grillowych pasków. Przed podaniem możemy skropić je ponownie dressingiem i posypać drobno pokrojoną pietruszką.

@rasamalaysia

Mistrzowskie szaszłyki i sałatka dla najwybredniejszych smakoszy

Szaszłyki z kurczaka i bakłażanowo paprykowa sałatka podawane wraz z greckim sosem tzatziki to grillowa propozycja, która zaspokoi potrzeby zarówno największych smakoszy, jak i łakomczuchów. Wszystkie komponenty tej uczty pasują do siebie jak ulał i z pewnością uczynią z niej idealny letni posiłek – lekki, a zarazem syty. Pokrojonego w kostki kurczaka zostawiamy na dwie godziny w marynacie zrobionej z oliwy, kefiru, soku z cytryny, białego wina, miodu, świeżego tymianku, musztardy, soli i pieprzu. Po wyjęciu z niej, robimy z mięsnych kąsków szaszłyki, które powinniśmy grillować przez około pięć minut z obu stron. Szaszłyki zajadamy z sałatką powstałą z grillowanego bakłaża i papryki, które mieszamy wraz z krążkami czerwonej cebuli, polewając na koniec cytrynowo miodowym dressingiem z kroplą białego wina.

@brooklynsupper

Letni deser marzeń – lody z grillowanymi brzoskwiniami i śliwkami

Grill może przydać się także i do przygotowywania deserów. Z całą pewnością możemy stworzyć z jego udziałem letni deser marzeń, czyli waniliowe bądź śmietankowe lody z grillowanymi brzoskwiniami i śliwkami. Efektem specjalnym będzie w nim przepyszna miodowa nuta. Owoce kroimy na połówki i pozbywamy się w nich pestek. Następnie delikatnie polewamy je miodem i grillujemy po dwóch stronach aż do pojawiania się na nich pasków. Gdy nieco przestygną, na wierzch każdej połówki nakładamy gałkę lodów, a potem posypujemy je miodowymi płatkami śniadaniowymi. Do zgrillowania, a następnie podania z lodowym deserem idealny będzie również ananas.

@halfbakedharvest

Słodkie papryczki nadziewane kozim serem

To grillowy rarytas, który zazwyczaj kradnie serca wszystkich zaproszonych na biesiadę. Nie może być inaczej, gdy na grilla wrzucamy słodkie papryczki w ujmujących kolorach, które zostały uprzednio nafaszerowane kozim lub owczym serem. Jedzmy je z bagietkami bądź ciabattami, skropione cytryną i posypane świeżym tymiankiem lub rozmarynem.

@thepioneerwoman

Grillowana kukurydza

Grillowanie wydobywa z ziaren kukurydzy wręcz wyborny smak, a ponadto zyskuje ona nader apetyczny wygląd. Będzie on jeszcze ciekawszy, jeżeli nie oberwiemy kolb z liści, a odegniemy je do góry i zwiążemy sznurkiem. Zgrillowaną kukurydzą możemy podawać na wiele pysznych sposobów, na przykład posmarowaną masłem, oprószoną parmezanem i pokrojoną na niewielkie kawałeczki papryką chili i skropioną cytryną. Doskonale sprawdzi się również posmarowanie jej masłem czosnkowym i posypanie kawałkami fety.

@halfbakedharvest
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis