Uprawa roślin przynosi ukojenie i radość. Zioła rosnące w naszym ogrodzie lub balkonie to nie tylko satysfakcja wynikająca z ich rozkwitu, ale także szereg korzyści wynikających z ich właściwości prozdrowotnych i smakowych. Jakie rośliny warto mieć w swojej domowej „apteczce”?

Mięta
Doskonałym pomysłem jest posiadanie w swoim zielniku świeżej mięty. Jest łatwa w uprawie i utrzymaniu oraz odporna na wiele czynników atmosferycznych – co niezwykle ważne szczególnie w naszym klimacie. Wystarczy pamiętać, aby wybrać dla niej zacienione miejsce w naszym ogrodzie, a mięta z pewnością odwdzięczy się dorodnymi gałązkami. Dodatkowo, mięta posadzona w pobliżu naszego domu skutecznie odstrasza insekty. Z tego względu można również rozważyć posadzenie mięty w donicach na tarasie. Świeża mięta ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy wykorzystać ją jako dodatek do mięs, makaronów, sosów, jako napar na dolegliwości żołądkowe, dekoracja ciast oraz do pysznych napojów takich jak drinki lub lemoniady.

Tymianek
To aromatyczne zioło docenią wszyscy miłośnicy mięs, z którymi tymianek komponuje się doskonale. Jest niezwykle łatwy w uprawie, ponieważ jest wyjątkowo odporny na czynniki atmosferyczne. Nie potrzebuje też dużej ilości wody, dlatego jego stan nie pogorszy się jeśli zdarzy nam się zapomnieć o jego regularnym podlewaniu. Aby uzyskać więcej listków przy wzroście, należy regularnie odcinać kwiaty.
Tymianek warto mieć w swoim zielniku nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale także właściwości lecznicze i przeciwzapalne. To doskonały i naturalny lek w przypadku różnego rodzaju infekcji, stanów zapalnych i ran. Jednym z najbardziej znanych zastosowań tymianku jest związane z pojawiającymi się problemami układu oddechowymi. Zioło wykazuje właściwości przeciwkaszlowe i przeciwskurczowe oraz wykrztuśne. Herbatka z tymianku pomoże nam także pozbyć się dolegliwości trawiennych, wzdęć brzucha i gazów. Działa także przeciwbólowo, dlatego szklanka ziołowego naparu jest wskazana szczególnie kobietom, zmagającym się z bólami menstruacyjnymi.

Szałwia
Dzięki wyjątkowo szerokiemu zastosowaniu szałwia to jeden z najbardziej pożądanych ziół uprawianych w naszych ogrodach. Doskonale dopełnia swoim smakiem różnorodne potrawy, można spożywać ją w formie leczniczego naparu lub wykorzystać na wiele sposobów w domowej pielęgnacji. Szałwia jest źródłem garbników, kwasów organicznych, karotenu i związków żywicowych, a także witamin: witaminy A, C, witamin z grupy B i minerałów: wapnia, magnezu, potasu, sodu, cynku i żelaza. Za sprawą takiej mieszanki szałwia wpływa leczniczo na ciało, poprawia wygląd i nasze samopoczucie! Co więcej fioletowe kwiaty tej rośliny stanowią piękną i pachnącą ozdobę kwitnącego ogrodu. Wystarczy zapewnić im odpowiednie nasłonecznienie.
Bazylia
Bazylia to kluczowy składnik wielu przepisów – szczególnie, gdy jesteśmy fanami kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek to mięs, makaronów, sałatek, dipów i przekąsek. Jest charakterystyczny smak ożywi każde danie. Jej uprawa nie jest wymagająca, dlatego warto mieć to zioło w swojej kolekcji. Aby zwiększyć wzrost listków należy regularnie odcinać kwiaty. Gdy umieścimy naszą bazylię w nasłonecznionym miejscu, z pewnością odwdzięczy nam się szybkim i bujnym przyrostem.

Melisa
Melisa to kolejne niezwykle zioło, które z powodzeniem sprawdzi się niemal w każdej potrawie. Doskonale pasuje do ryb, dań warzywnych, sałatek owocowych lub lemoniady. Nalewka z melisy stosowana jest w leczeniu dolegliwości związanych z uczuciem niepokoju, lęku, stresu, a nawet jako wspomaganie leczenia depresji. Natomiast napar ze świeżych liści melisy sprawdzi się doskonale jako wieczorna herbatka, która wyciszy nas po stresującym dniu, ukoi nerwy i przyspieszy zasypianie.

Pietruszka
Ta słynna i pospolita roślina, która ma naprawdę wiele do zaoferowania. Liście, które są płaskie lub kędzierzawe, w zależności od gatunku, dodają mnóstwa składników odżywczych i aromatycznego smaku do dań mięsnych, makaronów, sałatek, zup i nie tylko. Zawiera duże ilości witaminy C oraz jest naturalnym źródłem folianów i betakarotenu. Co więcej pomaga zapobiegać niedokrwistości i pozytywnie wpływa na stan skóry oraz narząd wzroku. Pietruszka znana jest również ze swoich właściwości odświeżających oddech.