Zioła, które warto mieć w ogrodzie

@oldfarmhouse.tumblr.com

Uprawa roślin przynosi ukojenie i radość. Zioła rosnące w naszym ogrodzie lub balkonie to nie tylko satysfakcja wynikająca z ich rozkwitu, ale także szereg korzyści wynikających z ich właściwości prozdrowotnych i smakowych. Jakie rośliny warto mieć w swojej domowej „apteczce”?

@stylowi.pl

Mięta

Doskonałym pomysłem jest posiadanie w swoim zielniku świeżej mięty. Jest łatwa w uprawie i utrzymaniu oraz odporna na wiele czynników atmosferycznych – co niezwykle ważne szczególnie w naszym klimacie. Wystarczy pamiętać, aby wybrać dla niej zacienione miejsce w naszym ogrodzie, a mięta z pewnością odwdzięczy się dorodnymi gałązkami. Dodatkowo, mięta posadzona w pobliżu naszego domu skutecznie odstrasza insekty. Z tego względu można również rozważyć posadzenie mięty w donicach na tarasie. Świeża mięta ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy wykorzystać ją jako dodatek do mięs, makaronów, sosów, jako napar na dolegliwości żołądkowe, dekoracja ciast oraz do pysznych napojów takich jak drinki lub lemoniady.

@delallo.com

Tymianek

To aromatyczne zioło docenią wszyscy miłośnicy mięs, z którymi tymianek komponuje się doskonale. Jest niezwykle łatwy w uprawie, ponieważ jest wyjątkowo odporny na czynniki atmosferyczne. Nie potrzebuje też dużej ilości wody, dlatego jego stan nie pogorszy się jeśli zdarzy nam się zapomnieć o jego regularnym podlewaniu. Aby uzyskać więcej listków przy wzroście, należy regularnie odcinać kwiaty.

Tymianek warto mieć w swoim zielniku nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale także właściwości lecznicze i przeciwzapalne. To doskonały i naturalny lek w przypadku różnego rodzaju infekcji, stanów zapalnych i ran. Jednym z najbardziej znanych zastosowań tymianku jest związane z pojawiającymi się problemami układu oddechowymi. Zioło wykazuje właściwości przeciwkaszlowe i przeciwskurczowe oraz wykrztuśne. Herbatka z tymianku pomoże nam także pozbyć się dolegliwości trawiennych, wzdęć brzucha i gazów.  Działa także przeciwbólowo, dlatego szklanka ziołowego naparu jest wskazana szczególnie kobietom, zmagającym się z bólami menstruacyjnymi.

@stylowi.pl

Szałwia

Dzięki wyjątkowo szerokiemu zastosowaniu szałwia to jeden z najbardziej pożądanych ziół uprawianych w naszych ogrodach. Doskonale dopełnia swoim smakiem różnorodne potrawy, można spożywać ją w formie leczniczego naparu lub wykorzystać na wiele sposobów w domowej pielęgnacji. Szałwia jest źródłem garbników, kwasów organicznych, karotenu i związków żywicowych, a także witamin: witaminy A, C, witamin z grupy B i minerałów: wapnia, magnezu, potasu, sodu, cynku i żelaza. Za sprawą takiej mieszanki szałwia wpływa leczniczo na ciało, poprawia wygląd i nasze samopoczucie! Co więcej fioletowe kwiaty tej rośliny stanowią piękną i pachnącą ozdobę kwitnącego ogrodu. Wystarczy zapewnić im odpowiednie nasłonecznienie.

Bazylia

Bazylia to kluczowy składnik wielu przepisów – szczególnie, gdy jesteśmy fanami kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek to mięs, makaronów, sałatek, dipów i przekąsek. Jest charakterystyczny smak ożywi każde danie. Jej uprawa nie jest wymagająca, dlatego warto mieć to zioło w swojej kolekcji. Aby zwiększyć wzrost listków należy regularnie odcinać kwiaty. Gdy umieścimy naszą bazylię w nasłonecznionym miejscu, z pewnością odwdzięczy nam się szybkim i bujnym przyrostem.

@homemade.is.happiness

Melisa

Melisa to kolejne niezwykle zioło, które z powodzeniem sprawdzi się niemal w każdej potrawie. Doskonale pasuje do ryb, dań warzywnych, sałatek owocowych lub lemoniady. Nalewka z melisy stosowana jest w leczeniu dolegliwości związanych z uczuciem niepokoju, lęku, stresu, a nawet jako wspomaganie leczenia depresji. Natomiast napar ze świeżych liści melisy sprawdzi się doskonale jako wieczorna herbatka, która wyciszy nas po stresującym dniu, ukoi nerwy i przyspieszy zasypianie.

@wooninspiratie.ikea.nl

Pietruszka

Ta słynna i pospolita roślina, która ma naprawdę wiele do zaoferowania. Liście, które są płaskie lub kędzierzawe, w zależności od gatunku, dodają mnóstwa składników odżywczych i aromatycznego smaku do dań mięsnych, makaronów, sałatek, zup i nie tylko. Zawiera duże ilości witaminy C oraz jest naturalnym źródłem folianów i betakarotenu. Co więcej pomaga zapobiegać niedokrwistości i pozytywnie wpływa na stan skóry oraz narząd wzroku. Pietruszka znana jest również ze swoich właściwości odświeżających oddech.

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis