Kuchnia

Kuchnia

Składniki na formę 20cm x 35cm:

1300 g twarogu, półtłustego, dwukrotnie zmielonego
10 jajek (odzielnie białka i żółtka)
300 g cukru
szczypta soli
200 g masła
120 g kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko i wystudzonej
60 g kaszy manny
100 g rodzynek
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, lub 1 cukier wanilinowy


Wykonanie:

Żóltka utrzeć z cukrem na puszysty krem, w trakcie ucierania dodać miękkie masło. Do masy dodać twaróg i krótko miksować, tylko do połączenia się składników.

Białka ubić ze szczyptą soli, ubite dodawać porcjami do masy twarogowej, wymieszać, na końcu dodać kasze i rodzynki, sok z cytryny i wanilię.

Formę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia, warto wyłożyć też boki formy. Piekarnik nagrzać do 180°C, bez termoobiegu, piec 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym, uchylonym piekarniku do lekkiego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation