Kuchnia

Jedzonko

Krem czosnkowy z grzankami.

Składniki:
12 ząbków czosnku (10, jeżeli są bardzo duże lub ostre)
1litr bulionu warzywnego
3 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
250 ml śmietanki 30%
50 g żółtego sera, powinien być miękki
4 kromki chleba
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Czosnek razem z cebulą musisz obrać i drobno posiekać.
Następnie podsmaż je w garnku na odrobinie oliwy z oliwek.
Po ok.2 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Po chwili całość zalej bulionem i gotuj ok 20 minut.
Całość zmiksuj na krem i dodaj śmietanę.
Ponownie zagotuj zupę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z chleba odkrój skórkę, a pozostałą część pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek.
Zupę podawaj z chrupiącymi grzankami i startym serem.
Smacznego ;-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation