Sport i fitness
sport
Co jeść przed bieganiem?
1. Banany
Przed porannym joggingiem zjedz bogatego w potas banana. Owoc ten doda ci energii, zredukuje skurcze mięśni i ureguluje przepływ krwi, dzięki czemu będziesz gotowa do efektywnego biegania.
2. Szpinak
Szpinak jest doskonałym źródłem witamin i fitoskładników. Ponadto oczyszcza także organizm z toksyn i wzmacnia kości. Dlatego - jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś - dodaj szpinak do swojego codziennego jadłospisu.
3. Jogurt grecki lub kefir
Zarówno jogurty, jak i kefiry pomagają w regeneracji mięśni, redukują ryzyko chorób i zapewniają niezbędne proteiny.
4. Truskawki, maliny, jeżyny, borówki, wiśnie
Twoje ciało pod wpływem wysiłku, jakim jest bieganie, nie tylko zyskuje, ale także traci - energię i proteiny, które musisz uzupełniać. W tym wypadku niezbędne dla twoje organizmu są bogate w antyoksydanty, o niskiej zawartości cukru, owoce, jak: truskawki, borówki, wiśnie, jeżyny czy maliny. Dzięki temu twoje ciało będzie się szyciej regenerować, a ty będziesz mogła bez problemu biegać dalej.
5. Łosoś
Łosoś jest bogaty w kwasy omega 3, które zapobiegają stanom zapalnym w organiźmie. Ponadto łosoś pomaga w efektywnej regeneracji ciała. Jedz go przynajmniej raz w tygodniu.
6. Migdały
Tak jak i inne orzechy, migdały bogate są w proteiny i zdrowe tłuszcze. Dzięki nim będziesz czuła się syta przez dłuższy czas. Dodatkowo, pomagają także w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
7. Pszenny tost z masłem orzechowym
Przed joggingiem twój ogranizm potrzebuje zbliansowanego i łatwostrawnego posiłku, aby funkcjonować w pełni efektywnie. Zastanów się więc, czy na pewno przygotowałaś się odpowiednio? Jeśli nie zjesz nic przed bieganiem, twoje ciało szybko opadnie z sił. Przygotuj sobie całego pszennego tosta z masłem orzechowym. Dostarczy ci on niezbędnych protein i węglowodanów, dzięki którym będziesz miała energię, aby długo biegać.
MA==