Kuchnia

deser

Pucharki waniliowo-malinowe

2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżeczki cukru pudru
300 g mrożonych malin
1 łyżka cukru pudru
200 g ciasta drożdżowego (lub 2 małe babki panettone)
150 ml wiśniówki
500 ml sosu waniliowego lub budyniu waniliowego
300 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.

Pucharki waniliowo-malinowe - sposób przygotowania: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp migdały i posyp dwiema łyżeczkami cukru pudru. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 5-7 minut, aż migdały będą złociste. Wystudź. Maliny rozmroź i zmiksuj z 1 łyżką cukru pudru na gładką masę. Jeśli przeszkadzają ci pestki, przetrzyj mus przez gęste sito. Ciasto pokrój w kostkę. Do 6 kieliszków lub pucharków włóż kilka kostek ciasta, skrop sherry, następnie dodaj po 2 łyżeczki musu malinowego. Na mus nałóż po 2 łyżki kremu waniliowego lub budyniu. Następną warstwę układaj analogicznie, kończąc kremem. Schłodzoną śmietankę ubij i na każdej porcji deseru połóż po łyżce. Pucharki wstaw do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posyp uprażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation